Upućen zahtjev za preispitivanje slučajeva seksualnog nasilja na Univerzitetu u Tuzli

Omladinski pokret Revolt je danas 22.01.2021. dostavio zahtjev fakultetima Univerziteta u Tuzli i Senatu Univerziteta u Tuzli da preispita sumnje o seksualnom nasilju, kršenju načela ravnopravnosti spolova i uznemiravanju na našem Univerzitetu, a koje su pokrenute od strane facebook grupe „Nisam tražila.”

Svjedoci i svjedokinje smo aktivnosti facebook grupe „Nisam tražila” koja je pokrenuta nakon što su mlade glumice iz Srbije javno progovorile o strahotama koje su im se desile u uglednoj glumačkoj školi koju vodi scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić.

Na ovoj stranici žene, a u manjem broju i muškarci ostavljaju svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju i silovanju. Stranica je za nekoliko dana objavila na desetine potresnih svjedočenja i prati je skoro 15.000 osoba. Na toj stranici postoje razna svjedočenja sa Univerziteta u Tuzli koji govore o seksualnom uznemiravanju na našim fakultetima i Akademiji.

Molimo Vas da utvrdite i preispitate sumnje o seksualnom nasilju, kršenju načela ravnopravnosti spolova i uznemiravanju na našem Univerzitetu. Naša društvena obaveza je da pod punom etičkom i moralnom odgovornošću ažurno reagujemo na ovakve slučajeve i zaštitimo studente/ice Univerziteta u Tuzli, kao i sam ugled Univerziteta.

Pozivamo Vas i sve obrazovne institucije u Tuzlanskom kantonu za koje postoji sumnja da je vršeno seksualno uznemiravanje i/ili silovanje da pruže podršku ženama, da imenuju zlostavljače, te hitno adresiraju ovakve slučajeve nadležnim institucijama.

Pozivamo Senat Univerziteta u Tuzli, sve javne i privatne fakultete da se organizuju i stvore siguran i nekorumpiran prostor za prijave slučajeva seksualnog nasilja.

Pozdravljamo čin Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji se već javno oglasio povodom ovog pitanja i ohrabrio svoje studente i studentice da u skladu sa etičkim i moralnim kodeksom zajedno sa uposlenicima/ama Filozofskog fakulteta grade prostor u kome se ne dešavaju niti toleriraju bilo koji slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta.

Nadamo se da će se ovakva podrška nastaviti u praksi procesuiranja ovakvih slučajeva. Ne smijemo dozvoliti prećutno odobravanje seksualnog i drugog oblika nasilja u bilo kojoj instituciji.

Moramo osigurati poštivanje najviših standarda zaštite svjedokinja, koje moraju imati punu nedvosmislenu podršku i zaštitu nadležnih institucija i ustanova, civilnog sektora i društva.” navodi se u saopštenju Omladinskog pokreta „Revolt”. – Tuzlanski.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više