Upućena Inicijativa za donošenje novog programa mjera pomoći privrednim društvima

Nakon održane tematske sjednice prerađivačkih udruženja pri Sektoru za industriju i usluge Privredne komore FBiH na kojoj su detektirani ključni problemi proizvodnog sektora, kao što su cijena električne energije, problem radne snage, održivost investicija, cijena sirovina i promjenljivo stanje na svjetskim tržištima, Komora je uputila Vladi FBiH Inicijativu za donošenje novog programa mjera pomoći privrednim društvima u FBiH.

Odbori Udruženja prerađivačke industrije Privredne komore, Udruženja metalne i elektro industrije – UMEI, Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju, Udruženja hemijske industrije i industrije plastike, Udruženja šumarstva i drvne industrije, Grupacije automobilske industrije i Grupacije namjenske industrije su došli do konkretnih prijedloga koji će u narednom periodu znatno olakšati poslovanje privrednim društvima.

Između ostalih, prijedlozi su usmjereni na uvođenje novih povoljnih kreditnih linija koje će biti usmjerene u realizaciju novih investicija i nabavku sirovina i repromaterijala, a poseban akcent je stavljen na nedostatak radne snage, tj. odliv radnosposobnog stanovništva. Istaknuto je da je potrebno izraditi programe za zadržavanje radne snage u BiH, ali i obezbjeđenja uslova za vraćanje bh. državljana iz inostranstva.

Također, naglašeno je da je potrebno omogućiti uvoz potrebne radne snage.

Razmatrani su aktuelni problemi poskupljenja cijena sirovina, električne energije i drugih energenata, kao i uvođenje prekogranične takse CO2.

– Neophodno je da Vlada FBiH i resorno ministarstvo obezbijede kontrolirani rast cijena električne energije i drugih energenata kako ne bi došlo do velikih negativnih posljedica po privredna društva i po zaposlene – saopćeno je iz PKFBiH.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više