Uređena korita Spreče i Gostelje

Proteklih mjeseci u Živinicama su rađene aktivnosti  na sanaciji korita rijeke Spreče.

Da se ne bi ponovila situacija iz 2014. kada je izlijevanjem Spreče veliki broj građana ali i privrednih subjekta pretrpjelo ogromne štete u poplavama, općina Živinice  je preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodiprivrede i šumarstva   koje je obezbijedilo sredstva uradila sanaciju korita Spreče a sve u cilju sprečavanja izlivanja i plavljenja stambenih poslova , pomoćnih objekata i zemljišta u narednom periodu.

˝Proteklih mjeseci rađeno je produbljavanje i čišćenje korita rijeke Spreče u dionici od Magistarlnog puta, tačnije od nasljenog mjesta Strašanj pa do Sprečkog mosta.Ukupna dužina korita koja je uređena je oko 4 600 m. Također, završena je i dovedena u funkcionalnije stanje i dionica od Ljubača za Suhu do Suškog mosta u dužini oko 900 m˝, kazao nam je Šef službe Civilne zaštite općine Živinice.

Pored izlivanja Spreče , na području naše općine  bilo je još kritičnih tačaka , tačnije izlivanje vode iz korita rijeke Gostelje također je nanijelo ogromne štete ovom dijelu stanovništva. Kako saznajemo od Jukića i ovaj dio korita je uređen.

Obzirom da je ovih dana kišno vrijeme , ipak građani koji žive u blizini navedenih rijeka ne treba da brinu, jer završetkom gore navedenih projekata, odnosno produbljavanjem i čišćenjem korita rijeka u općini Živinice , očekuje se  da će posljedice njihvog djelovanja biti svedene na najmanji nivo. TV Živinice/Dijana S.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više