Uređena korita Spreče i Gostelje

Proteklih mjeseci u Živinicama su rađene aktivnosti  na sanaciji korita rijeke Spreče.

Da se ne bi ponovila situacija iz 2014. kada je izlijevanjem Spreče veliki broj građana ali i privrednih subjekta pretrpjelo ogromne štete u poplavama, općina Živinice  je preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodiprivrede i šumarstva   koje je obezbijedilo sredstva uradila sanaciju korita Spreče a sve u cilju sprečavanja izlivanja i plavljenja stambenih poslova , pomoćnih objekata i zemljišta u narednom periodu.

˝Proteklih mjeseci rađeno je produbljavanje i čišćenje korita rijeke Spreče u dionici od Magistarlnog puta, tačnije od nasljenog mjesta Strašanj pa do Sprečkog mosta.Ukupna dužina korita koja je uređena je oko 4 600 m. Također, završena je i dovedena u funkcionalnije stanje i dionica od Ljubača za Suhu do Suškog mosta u dužini oko 900 m˝, kazao nam je Šef službe Civilne zaštite općine Živinice.

Pored izlivanja Spreče , na području naše općine  bilo je još kritičnih tačaka , tačnije izlivanje vode iz korita rijeke Gostelje također je nanijelo ogromne štete ovom dijelu stanovništva. Kako saznajemo od Jukića i ovaj dio korita je uređen.

Obzirom da je ovih dana kišno vrijeme , ipak građani koji žive u blizini navedenih rijeka ne treba da brinu, jer završetkom gore navedenih projekata, odnosno produbljavanjem i čišćenjem korita rijeka u općini Živinice , očekuje se  da će posljedice njihvog djelovanja biti svedene na najmanji nivo. TV Živinice/Dijana S.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više