Uručena nova savremena oprema JZU Dom zdravlja Živinice

Unapređenje Odjela za radiologiju nabavkom digitajzera i implementacijom radiološkog informacionog sistema(RIS) je pozitivan razlog u povodu kojeg je gradonačelnik Samir Kamenjaković, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio JZU Dom zdravlja Živinice.

Implementacija radiološkog informacionog sistema podrazumijeva rješenje koje će zadovoljiti zahtjeve moderne medicine i istovremeno izvršiti primjenu savremenih informacionih i telekomunikacionih tehnologija (ICT) u radiologiji.

Takav pristup se naziva teleradiologija, a predstavlja elektronski prenos radioloških snimaka sa jedne lokacije na drugu, sa ciljem da budu dostupni radiolozima i drugim medicinskim ekspertima koji se nalaze na udaljenim lokacijama.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića najbitnija prednost koja se ostvarila ovim korakom jeste ta da se “zračenje” prilikom radioloških procedura kod pacijenata smanjuje za 40 %, dok se ustaljena praksa nosanja nalaza od jednog do drugog odjela ukida jer će svaki porodični ljekar imati mogućnost elektronskog pristupa traženom nalazu.

Dodatne prednosti teleradioloških sistema su naprednije manipulisanje snimcima i smanjenje vremena koje je potrebno od nastanka snimka do postavljanja dijagnoze.

Nabavka digitajzera i implementacija radiološkog informacionog sistema(RIS) finansirana je iz Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu, a novčana vrijednost projekta je 80.000,00 KM.

Naime, za rekonstrukciju i opremanje Doma zdravlje Živinice iz Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu izdvojeno je oko 600.000,00 KM. Pored implementacije RIS-a, u proces je i implementacija labaratorijskog informacionog sistema(LIS), dok će se nabavka i ugradnja elektrokotlova, nabavka biohemijskog analizatora, EEG-aparata i ultrazvučnog aparata, kao i dogradnja zgrade DZ Živinice u okviru planiranih sredstava izvršiti u narednom periodu.

Uposlenici Doma zdravlja su ove promjene dočekali sa oduševljenjem, jer konačno svoj posao mogu obavljati kvalitetnije, a sve u cilju da se pacijentima osigura kvalitetnija dijagnostika i liječenje.

“Kada su u pitanju zdravstvene institucije na području Grada Živinice na početku mandata smo napravili strategiju za poboljšanje uslova kako uposlenicima, tako i korisnicima zdravstvenih usluga, našim građanima. U protekle dvije godine u Dom zdravlja Živinice uložili smo oko milion i dvjesto hiljada maraka, što je prema mom mišljenju jedan od najvažnijih iskoraka u pružanju kvalitetnijih zdravstvenih usluga našim građanima. Povod naše današnje posjete Domu zdravlja je nabavka digitajzera i implementacija radiološkog informacionog sistema (RIS). Dakle, Odjel za radiologiju smo iz analognog uveli u digitalni sistem razmjene informacija, te time ostvarili mnoge prednosti. Najbitnija prednost jeste da se za 40 % smanjuje “zračenje” prilikom radioloških procedura kod pacijenata, snimci se arhiviraju u digitalnoj formi, građanima je posebno olakšano jer nema ponavljanja snimaka. Također imamo brži protok pacijenata, a samim tim liste čekanja se smanjuju. Pored implementacije RIS-a, u cilju da što više olakšamo našim sugrađanima pokrenuli smo i proces implementacije labaratorijskog informacionog sistema(LIS). Uradili smo kvalitetne pripreme da se putem ovog sistema Dom zdravlja može spojiti na sistem Kliničkog centra Tuzla. To podrazumijeva završnu fazu komunikacije između DZ i Kliničkog centra. Bliže kazano svi nalazi rađeni na Kliničkom centru su uvedeni u RIS I LIS s mogućnošću povlačenja kod porodičnog ljekara. Kako bi dodatno povećali kvalitet zdravstvenih usluga pokrenuli smo i nabavku EEG – aparata, ultrazvučnog aparata, te radimo na dogradnji Doma zdravlja. Zadovoljstvo je moje što smo konačno implementirali RIS i time napravili jedan veliki iskorak u našem zdravstvu.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više