Uručene nagrade za značajna naučna dostignuća u Federaciji BiH

Federalni premijer Fadil Novalić i predsjednik Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) akademik Rešid Hafizović uručili su danas u Sarajevu nagrade za nauku u četiri kategorije, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dobitnik Nagrade za životno djelo je profesor emeritus Faruk Čaklovica, Godišnje nagrade za nauku izvanredni profesor Jurica Arapović, Godišnje nagrade za mlade istraživače Josipa Krezić, a Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke profesor Elvis Ahmetović. Posebno priznanje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je Andreju Gajiću za zapaženi istraživački rad u oblasti prirodnih nauka, popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

Federalni premijer podsjetio je da je Vlada FBiH prije dvije godine donijela odluku da se Dan nauke u FBiH obilježava 12. decembra, u znak sjećanja na dan kad je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Premijer je sa žaljenjem istaknuo podatak UNESCO-a prema kojem Bosna i Hercegovina ulaže tek 0,3 posto svog budžeta u istraživanje i razvoj, dok je globalni prosjek oko 2,3 posto.

– To je apsolutno nedovoljno, odgovornost je na svima nama da se to promijeni. Stoga se nadam da ćemo i mi postati društvo u kojem će se se manje govoriti o politici, a sve više o nauci. Da će se više cijeniti nauka, a istraživači i naučnici postati glavni uzori posebno mladim ljudima – naglasio je na ceremoniji premijer Novalić.

I akademik Hafizović u izjavi novinarima naglašava da se priznanja dodjeljuju u povodu Dana nauke u Federaciji BiH uz nadu da će postati i tradicionalan, slaveći znanje i nauku.

Uz riječi zahvalnosti za priznanje Faruk Čaklovica naglasio je doprinos koji naučni djelatnici ulažu u razvoj bh. društva na njenom putu do pridruživanja u EU, ali i potrebu većeg ulaganja u nauku i razvoj naučnih disciplina “jer je to jedan od glavnih uvjeta da bi naše visoko obrazovanje bilo vrijedno i kvalitetno kao i evropsko”.

Profesor Jurica Arapović kaže da nauku treba njegovati, a želja mu je da ovo bude poticaj mladim ljudima koji žele biti znanstvenici. Zahvalan je za nagradu koju je dobio on ali i drugi naučni djelatnici za doprinos nauci u FBiH, ali i Vladi FBiH koja je sve to podržala uz nadu da će podrška nauci biti i veća da bi društvo bilo što kvalitetnije u obrazovnom i naučnom pogledu.

Priznanja su uručena u sjedištu Vlade Federacije BiH, na Svečanoj sjednici Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Uz povelje, nagrade se sastoje i od novčanog iznosa što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku koju je na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke donijela Vlada Federacije BiH ranije ove godine.

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke mogli su, putem nadležnih kantonalnih ministarstava, podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

Inicijativu za obilježavanje Dana nauke u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a prihvatila Vlada FBiH te se Dan nauke u FBiH od 2019. godine obilježava 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada, posebno među učenicima i studentima. Iz FMON ističu da će se nagrade za nauku u FBiH dodjeljivati svake godine.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više