Uručeni grantovi povratnim i raseljenim licima (FOTO)

Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International kao jedan od partnera UNHCR-a izvršila je primopredaju grantova korisnicima kojima su izgrađene kuće u okviru Projekta IPA-EU, finansiran sredstvima UNHCR-a i Evropske Unije, pod nazivom “Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa opVII Dejtonskog mirovnog sporazuma” kroz nabavku sredstava za samozapošljavanje i ostvarenje prihoda za dodatne korisnike stanogradnje u regionu Općine Živinice.

Korisnici kojima su sredstva uručena su:

1. Ganić Kasim, Vrnojevići (motokultivator sa prikolicom)
2. Avdić Muhamed, Gornja Višća (motokultivator sa prikolicom)
3. Alić Ramo, Tupković (motokultivator sa prikolicom)

Općina Živinice je jedna od deset Općina koje učestvuju u ovom projektu, a jedna od tri Općine iz Federacije.

“U prethodnom periodu je riješeno sedam stambenih objekata za sedam korisnika, izgrađene su stambene kuće i kroz ekonomsku održivost dodijeljene su im steone junice, motokultivatori te plastenici. Danas rješavamo stambeno pitanje još tri korisnika kroz tri stambena objekta koja su izgrađena u rekordnom vremenu. S obzirom na to da je bilo nedostatka sredstava, urgencijom od strane Općinskog načelnika i komisije radnih grupa, uspjeli smo na kraju da obezbijedimo stambeno zbrinjavanje za još tri korisnika izgradnjom tri stambena objekta i dodjelom motokultivatora . Tri korisnika su iz područja MZ Višća Donja, MZ Đurđevik Dom i MZ Tupković. Sva tri korisnika su iz reda izbjeglih i raseljenih lica od kojih je jedno čak bilo smješteno u kolektivnom centru i meni je drago da na ovaj način danas rješavamo i ta tri pitanja.“ rekao je Said Čerkezović, predsjednik komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju.

”U Općini Živinice smo izgradili deset stambenih jedinica, individualnih stambenih objekata – kuća za porodice, uglavnom raseljenih, i dodijelili smo takođe podršku za ekonomsku održivost. Time smo željeli kroz projekat da pomognemo porodicama povratnika i raseljenih lica da bi njihova integracija i reintegracija bila što kvalitetnija kroz komponente stanogradnje i ekonomske održivosti.” rekla je Azema Avdušinović, menadžer projekta IPA-EU.

”Ovaj projekat nam znači mnogo. Riješeno je naše stambeno pitanje za čitav život, da izađemo konačno iz kolektivnog centra. Zahvaljujemo se svima, najviše donatorima iz Hilswerka i ljudima iz Općine. Za nas je ovo veoma emotivno i zahvaljujem se svima koji su pomogli da se riješi naše stambeno pitanje.” rekla je Meliha Avdić, korisnica Projekta.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više