Uskoro dvije strane firme iz Austrije i Njemačke, ukupne vrijednosti ulaganja 20 miliona KM

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković potpisao je ugovore o kupoprodaji zemljišta u Poslovnoj zoni “Ciljuge 2” u Živinicama, a radi izgradnje proizvodnih pogona dvije strane firme iz Austrije i Njemačke.
Ukupna vrijednost ulaganja je oko 20 miliona KM, a početkom rada ovih kompanija biće zaposleno oko 400 radnika. Planiraju i povećanje broja zaposlenih u skladu sa rastom proizvodnje, s obzirom da već imaju obezbjeđena tržišta za svoje proizvode.

Rezultat aktivnosti uređenja Poslovne zone Ciljuge 2 jeste u tome da su dvije strane firme već kupile zemljište za izgradnju proizvodnih pogona svojih kompanija, a time se očekuju prva zapošljavanja, u čemu se ogleda i najveći značaj ne samo stranih nego i domaćih ulaganja.

Načelnik Samir Kamenjaković je istakao da je ovo rezultat uređenja Poslovne zone i da se investitorima koji su kupili zemljište, od samog početka njihove zainteresovanosti za ulaganje, obezbijedila puna podrška kako bi došli ulagati u Općinu Živinice. Održano je niz sastanka na kojima su predstavnicima ovih firmi pružene sve potrebne informacije i prezentirane mogućnosti za ulaganje za koje je investitor iskazao interes.

Na osnovu iskazanog interesa, Općinski načelnik je posjetio navedene firme u Austriji i Njamačkoj kako bi se upoznao sa vlasnicima i detaljnije vidio sa čime se bave i kako posluju. Nakon obavljenih posjeta, i donesene odluke o investiranju, predstavnici ovih komapnija potpisali su ugovore u kupoprodaji zemljišta radi investiranja i pokretanja proizvodnje u poslovnoj zoni Ciljuge 2.

Elsta Mosdorfer iz Austrije članica je grupacije Knill Grupe koja broj 29 kompanija koje posluju u 16 zemalja svijeta. Većina njihove proizvodje je izvozno orjentisana, oko 95 posto proizvodnje ima svoje tržište u zemljama Evropske unije.
Bave se, između ostalog, proizvodnjom poliesterskih kućišta raznih površina i namjena kao i mnogih drugih proizvoda u energetskom sektoru. Inače, firma ima tradiciju dugu 300 godina i dvojica braće Knill su 13 generacija koja upravlja kompanijom.

Planiraju započeti gradnju proizvodnog pogona u sklopu Posovne zone „Ciljuge 2“ do kraja tekuće 2017. godine. I na samom početku planiraju zapošljavanje oko 150 osoba. Ukupna investicija je oko 9 miliona KM.

„Mi kao lokalna zajednica opredijelili smo se za razvoj. Razvoj podrazumijeva odgovornost i poštivanje rokova dogovorenih sa investitorima i davanje instrumenata za ulaganje. Jedan od glavnih instrumenata za ulaganje je poslovna zona. Početkom godine krenuli smo sa uređenjem jedne poslovne zone koja je evo danas urodila plodom. Imamo već dva vrlo ozbiljna investitora koji žele ulagati i zapošljavati mlade ljude. Mi ćemo sa ovom austrijskom firmom dobiti priliku da zaposlimo oko 150 mladih ljudi i to je ono što je najvažnije. Ovdje imamo višemilonska ulaganja. Pored austrijske firme imamo potpisan sporazum sa jednom njemačkom firmom koja bi trebala uložiti oko 11 miliona KM, tako da ukupno imamo negdje oko 20 miliona ulaganja u firme koje će biti u poslovnoj zoni Ciljuge, što bi trebalo imati za posljedicu zapošljavanje od 300 do 400 mladih ljudi. Mi ćemo u budućnosti tražiti nove instrumente, uređivati poslovne zone, uozbiljiti nas, napraviti jedan standard biznis centra koji će pružiti investitorima na jednom mjestu sve informacije i gdje ćemo usluge podići na veći nivo.“, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

„Imamo namjeru na ovoj parceli izgraditi poslovni objekat čija će korisna površina bit negdje oko 9000 kvadratnih metara. Sa gradnjom ćemo krenuti pred kraj ove godine. Zbog povećanja obima poslovanja odlučili smo se na izgradnju jednog novog poslovnog objekta koji će biti ovdje u Živinicama. Iskreno se zahvaljuemo Općini Živinice, posebno načelniku Samiru Kamenjakoviću što su nam pružili maksimalnu podršku pri pronalaženju parcele, administrativnoj podršci oko samog ugovora i svih ostalih aktivnosti u Općini Živinice, a posebno na uređenju infrastrukture u Poslovnoj zoni Ciljuge. Planirana vrijednost projekta je oko 9 miliona KM, mi ćemo sa otvaranjem poslovnog objekta pružiti mogućnost zapošljavanja od 120 do 150 osoba, na samom početku, a u budućnosti i više.“, rekao je Edin Gašan direktor firme Elsta Mosdorfer, te istakao da imaju planove širenja i da je ova izgrdanja od 9000 m2 tek prva faza njihovog poslovanja u Živinicama.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više