Uskoro mjerna stanica za kvalitet zraka

I općina Živinice  uskoro će imati mjernu stanicu za praćenje kvalitete zraka. Riječ je o fiksnoj mjernoj stanici koja će iz Cerika biti premještena u centar naše Općine. S tim u vezi danas je u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK potpisan sporazum. Stanovnici  naše Općine uskoro će imati priliku da vide kakav zrak udišu. Premještanje mjerne stanice za kvalitet zraka iz naselja Cerik ima za cilj da se u tri, prema posljednjim mjerenjima, najzagađenije sredine prati kvalitet zraka. Na Općini Živinice, kako navode iz ministarstva prostronog uređenja i zaštite okolice TK je da obezbijede displej. Mjerenja  u Živinicama o aerozagađenju biće dovoljan alarm da se što prije krene u realizaciju projekata toplifikacije u našem gradu. Iz Općine Živinice se nadaju da će mjerna stanica iz Cerika u što skorije vrijeme stići u Živinice te da će se iznaći potreba sredstva za nabavku displeja.Već godina u općini Živinice zrak je ispod zadovoljavajućeg nivoa posebno u zimskom periodu s obzirom na individualna zagrijavanja stambenih objakata.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. dzana piše

    Kao da će nam biti lakše kad nam displej kaže da je zrak zagadjen. Mi već odavno i bez dipsleja znamo da ne možemo disati i normalno živjeti zbog prezagađenog zraka. Ja sa svojim djetetom idem vani tek nakon što padne kiša i sapere sav smrad u zraku. Vlast treba problem riješiti tako što će konačno početi i završiti projekat toplifikacije, prestati uništavati zelenilo i stvarati nove oaze zelenila u gradu i okolini. Displej nam onda neće trebati.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više