Uskoro počinje sa radom prva solarna elektrana u općini Živinice

U Bosni i Hercegovini  se projekat proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, čija je realizacija jako korisna za našu životnu sredinu, polako pomiče naprijed.

Naš sugrađanin, Izet Jagodić, vlasnik je prve solarne elektrane na području Općine Živinice koja je izgrađena na njegovom imanju u Đurđeviku.

Kapacitet fotonaponske elektrane iznosi 20 (kW) kilovata , a proizvodnja električne energije na godišnjem nivou trebala bi da iznosi oko 26 (MWh) megavat-časova.Iskorištenje sunčeve energije na ovakav način koristit će i zajednici i realizatoru projekta, čija bi se ulaganja trebala isplatiti za manje od 5 godina.

Tehnička oprema za elektranu je nabavljena preko firme ENERGIE PLANET D.O.O. a  kompletan projekat izgradnje i instaliranja opreme djelo je živiničkih firmi od kojih je jedna KALELEKTRIK D.O.O.

Primjer Izeta Jagodića bi trebao biti poziv i ostalim građanima da se uključe u realizaciju projekta iskorištenja sunčeve energije, koji ima višenamjenske mogućnosti, kako za zajednicu, tako i za svakog konzumenta električne energije.

(zivinice.info)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više