Uskoro povećanje PDV-a sa 17 na 19 posto?

Novi zakon o PDV-u urađen je prije nekoliko mjeseci i dostavljen UO Uprave za indirektno oporezivanje. Da li će stopa PDV-a biti povećana u ovoj instituciji nam nisu rekli.

Iz RS-a su u aprilu predlagali da to bude s 17 na 19 posto. Predstavnici Poslodavaca i Federalne Vlade više puta su razgovarali o mogućim modelima.

Ističu kako do povećanja stope PDV-a ne može doći, dok se ne izmijeni Zakon o doprinosima. Stopa poreza na dodanu vrijednost naredne godine bi mogla biti povećana za 2 ili 3 %.

Razgovore o tome već dvije godine vode entitetske vlade sa poslodavcima. Iz Udruženja poslodavaca FBiH ističu kako je prije povećanja stope PDV-a, neophodno smanjiti cijenu rada. “Ako bi otišlo u budžete i javnu potrošnju, to bi samo bilo prekomponovanje raznih poreza”, rekao je Adnan Smailbegović iz Udruženje poslodavaca FBiH.

Vlada Republike Srpske namjeravala je prije dvije godine predložiti povećanje stope PDV-a na čak 20 ili 22 %, te uvođenje diferencirane stope na osnovne životne namirnice. Ekonomski analitičari smatraju kako je ovo teško provesti u praksi.

U fokusu Vlade Federacije je izmjena zakona kojima bi se rasteretila privreda i olakšalo poslovanje. U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju kako bi se smanjenjem doprinosa na plate kompenzirale cijene proizvoda i usluga. Stopu PDV-a za sada ne treba mijenjati, smatra ekonomista Faruk Hadžić.

Prema njegovom mišljenju, smanjenje stope doprinosa na 25% bruto primanja i ukidanje parafiskalnih nameta, dovelo bi do rasta potrošnje i na kraju do ekonomskog rasta.

Kada će novi zakon doći u parlamentarnu proceduru nije poznato. Jedino je sigurno da će to biti u narednoj godini. Jedinstvena stopa PDV-a najbolja je za Bosnu i Hercegovinu, više puta su ponovili iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Iz udruženja poslodavaca oba entiteta mišljenja su da rokovi za plaćanje PDV-a moraju biti pomjereni. (TV SA / Tuzlanski)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više