Uspješna godina iza bh. odbojkašica, naredne godine kvalifikacije za EP

Iza odbojkašica i odbojkaša Bosne i Hercegovine je uspješna godina. Bh. Odbojkašice su bile najbolje u Srebrenoj ligi ove godine i plasirale se u Zlatnu ligu. O tome, ali i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo bh. odbojkaša bilo je govora na konferenciji za medije Odbojkaškog saveza BiH u Tuzli.

Ženska seniorska reprezentacija će iduće godine nastupati u CEV Zlatnoj ligi nakon što je ove godine, osvajanjem Srebrene lige, ostvarila plasman u viši rang takmičenja. Naše najbolje odbojkašice, će se u tom rangu, takmičiti sa selekcijama Bugarske, Francuske i Španije. Prvoplasirana reprezentacija će ostvariti plasman na Final four koji će se odigrati u Ukrajini po završetku Grupne faze.

”To što je postignuto kao rezultat kao prvi put u odbojci Bosne i Hercegovine sa ženskom seniorskom reprezentacijom podiglo je ljestvicu naših obaveza za buduće vrijeme, na jedan visok nivo. I imamo obavezu i odgovornost da sve učinimo da kontinuitet rada sa ženskom seniorskom, zatim i sa muškom – gdje ćemo pokušati da organizujemo jedan način rada sa novim stručnim štabom, da to podignu na nivo rezultata koji su već ostvareni – sa tendencijom koliko god možemo i više i bolje”, navodi Milutin Popović, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

Po završetku Zlatne lige, naše odbojkašice će nastupiti i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine. Žrijeb za kvalifikacije će biti održan u februaru kada će odbojkašice saznati protivnice za kvalifikacioni ciklus.

Ženska juniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će u Prvoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za juniorke koje će se održati u Sjevernoj Makedoniji 2023. godine. Naša selekcija se nalazi u grupi F, zajedno sa selekcijama Švicarske, Bjelorusije i Crne Gore. Prvoplasirana reprezentacija će direktno izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Turnir grupe F će se igrati u Bosni i Hercegovini, a mlade bh. odbojkašice će voditi novi selektor Armin Dervišević iz Tuzle.

”Nas u narednoj godini očekuje, pa ja se nadam više takmičenja. Prva od njih je kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a zatim možda i Balkanijada. Nadam se da ćemo uspjeti okupiti najbolje ono što Bosna i Hercegovina ima u ovom momentu, jer nakon pandemije koronavirusa ta reprezentacija se nije okupljala, možda, dvije godine. Tako da, imat ćemo svi, zajedno jedan veliki zadatak da okupimo sve najbolje što BiH ima i da također pokušamo da se kvalifikujemo, prvo na tom Evropskom prvenstvu, a zatim Balkanske igre”, kaže Armin Dervišević, selektor Ženske juniorske odbojkaške reprezentacije BiH.

Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će također iduće godine nastupati u CEV Srebrenoj ligi koja će se odigrati u istom terminu kao i CEV Zlatna liga za odbojkašice i to od 25. maja do 12. juna naredne godine. Napi najbolji odbojkaši se se boriti u grupi sa selekcijama Rumunije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe će izboriti plasman na Final four koji će se igrati u Mađarskoj po završetku grupne faze.

(Pripremila: Ida Papučić)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više