Uspješno izvedena antiteroristička vježba u Živinicama: Brzi odgovor 2016 [FOTO/VIDEO]

U organizaciji Federalne uprave policije (FUP) danas je na aerodromu Ciljuge kod Živinica održana antiteroristička vježba pod nazivom “Brzi odgovor 2016”.

U združenoj vježbi antiterorističkih jedinica i jedinica specijalne namjene učestvovalo je nekoliko stotina policijskih službenika iz različitih agencija za provedbu zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, koji su pokazali svoju spremnost za djelovanje u najizazovnijim antiterorističkim akcijama.

“FUP svake godine u okviru redovnih obuka realizira i obuke specijalnih jedinica, odnosno jedinica za posebne namjene, sa različitom tematikom koju određujemo. Ove godine smo obradili problematiku terorizma. Današnja vježba koju smo izvodili dosta je zahtjevna, a tražila je dosta pripreme i sredstva kako bi se realizirala. Kao direktor policije i kao neko ko je vodio vježbu zadovoljan sam onim što smo napravili”, kazao je direktor FUP-a Dragan Lukač.

Učešće u današnjoj antiterorističkoj vježbi nisu uzeli svi kantoni koji djeluju na području Federacije BiH, a razlog tome je, ističe Lukač, nepostojanje jedinica za posebnu namjenu u nekima od njih.

“Jedinice za posebnu namjenu nedostaju u Orašju, Ljubuškom i Livnu. Iako ovakva jedinica postoji u Mostaru, njeni pripadnici iz objektivnih razloga danas nisu bili ovdje”, pojasnio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara istakao je da realizirana antiteroristička vježba predstavlja provjeru policijskih snaga na federalnom nivou.

Na upit da li su policijske snage spremne odgovoriti svim izazovima, Čampara je kazao:

“Mislim da jesu. Danas ste se mogli uvjeriti u sposobnost policijskih struktura na nivou FBiH i mi ćemo i dalje predano raditi na njihovom obučavanju, edukaciji i školovanju, a što činimo i cijeli ovaj period.”

Čampara je naglasio da bi značajno bilo raditi i na regionalnoj koordinaciji.

“Inače, kada je u pitanju borba protiv terorizma, ona se ne može zamisliti ako regionalno ne radite sa kolegama iz, prije svega, naših susjednih zemalja, ali i cijelog regiona. Nedavno smo pristupili EUROPOL-u, a sada pristupamo i jednoj posebnoj bazi podataka u kojoj će biti uključeni svi kantoni, ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Republike Srpske. Jedino uz zajedničku saradnju možemo ostvariti dobre rezultate”, nastavio je Čampara.

Današnjoj vježbi prisustvovali su i državni, federalni i kantonalni zvaničnici. Među njima je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a kako je istakao, zadovoljan je prezentiranim sposobnostima učesnika spomenute vježbe.

“Ovo je redovna godišnja vježba u FBiH i ovdje se radi o tome da se pokaže opremljenost, uvježbanost i koordinacija raznih nivoa policijskih tijela u FBiH. Danas smo imali priliku da vidimo kako to sve dobro izgleda. Potrebno je da građani vide sa kakvom silom raspolažu i koja garantuje stabilnost i sigurnost države i građana”, kazao je Izetbegović.

Antiteroristička vježba “Brzi odgovor 2016” plijenila je pažnju i brojnih građana koji su imali priliku biti na aerodromu Ciljuge kod Živinica.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više