Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine

Na jučer održanoj 10. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Živinice usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Živinice za prvih šest mjeseci ove godine, odnosno za period 01.01.2020.-30.06.2020. godine.

Naime, uprkos stanju nesreće i krizi pruzrokovanoj pandemijom COVID-19, Grad Živinice je u prvih šest mjeseci u ovoj godini ostvario i suficit od 1,9 miliona KM.

Dakle, Grad Živinice je u prvoj polovini ove godine ostvario budžetska sredstva u iznosu od 10 miliona KM, dakle 38% od planiranih sredstava za 2020. godinu, što je izuzetan uspjeh s obzirom na vanredno stanje i probleme u društvu i privredi prouzrokovano virusom COVID-19.

U prvih šest mjeseci ove godine, utrošeno je 7 miliona KM budžetskih sredstava, što je 34% od planiranih budžetskih sredstava na godišnjem nivou.

Novac od suficita, odnosno višak koji je ostvaren u bužetu, daje sigurnost da će svi planirani projekti u ovoj godini biti i završeni bez obzira na stanje izazvano pandemijom COVID-19.

“Ono što zaista želim s ponosom naglasiti da je Bužet Grada Živinice, iako smo imali stanje krize izazvano virusom COVID-19 i mjere koje su sprečavale određene aktivnosti izvršenja i punjenja Budžeta, napunjen oko 10 miliona maraka u prvih šest mjeseci, a ono što je posebno indikativno da smo u prvih šest mjeseci bili u suficitu 1,9 miliona KM, što nam daje sigurnost izvršenja svih projekata koji su upisani u gradskom Budžetu. Imali smo negdje oko 7 miliona utrošenih sredstava, dakle 38% smo imali punjenje Budžeta, a 34% potrošnju, tako da smo vodili računa o fisikalnom okviru i stabilsnosti Budžeta što je ona najvažnija poruka. Ono što želim kazati da će uglavnom svi projekti koji su planirani u Budžetu biti pokrenuti i ono što je najvažnije našim građanima bit će urađeni u ovoj godini”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više