Usvojen prijedlog nacrta budžeta i prijedlog Nacrta odluke o izvršenju budžeta Općine Živinice

Jučer je u sali Općinskog vijeća Živinice sa početkom u 09,00 sati održana prva redovna sjednica Općinskog vijeća Živinice. Prvobitno se dnevni red sastojao od 15 tačaka, a zatim je usvojen i prijedlog načelnika da se uvrsti još jedna tačka dnevnog reda, što je rezultiralo konačnim brojem 16 tačaka dnevnog reda.

Sve tačke dnevnog reda su usvojene, a među najvažnijim je prijedlog Nacrta budžeta i prijedlog Nacrta odluke o izvršenju budžeta Općine Živinice za period 01.01. – 31.12.2017. godine.

Zbog ravnomjernijeg i pravednijeg budžeta na prijedlog načelnika Samira Kamenjakovića prvi put u budžetu postoje nove stavke:

– sredstva za mlade kroz start up-ove za projekte mladih,

– sredstva za uređenje poslovne zone,

– sredstva za koncesije za Mjesne zajednice gdje je načinjena šteta kao što je to slučaj u Gornjim i Donjim Dubravama, Đurđeviku, Gornjoj i Donjoj Višći, Šahićima, Gračanici, Šerićima i drugim.

– podignuta su sredstva na stavci za penzionere,

– podignuta su sredstva na stavci za projektnu dokumentaciju što je preduslov za dobijanje sredstava sa viših nivoa vlasti.

Načelnik Kamenjaković je istakao da mu je posebno drago što će se u ovom budžetu naći sredstva i za mlade i penzionere.

“Ono što je najbitnije za naše građane imamo danas Nacrt budžeta, budžet je najosnovniji dokument u svakom parlamentu pa tako i u Općinskom vijeću. Ja sam u zakonskom roku kalendara budžeta predložio Nacrt budžeta, s tim što sam stavio akcenat na par stvari novih u budžetu što mu daje jednu drugu dimenziju, a to je razvojni i malo pravedniji budžet. Kada govorim pravedniji budžet mislim na koncesije. Ja sam stavio po prvi puta da koncesije odlukom idu na mjesta gdje su koncesionari napravili štetu (Dubrave, Đurđevik, Višća, Šerići, Priluk, Gračanica), dakle, da tu koncesije idu po prvi put. Ono što bih istakao je uređenje Poslovne zone Ciljuge 2. Već nakon objave proglašenja Poslovne zone počeli su nam se javljati investitori i ova sredstva u Nacrtu Budžeta koja će ići za uređenje Poslovne zone, imat ćemo već prve investitore i zapošljavanje ljudi. Ono što je meni posebno drago je to da sam stavio startup-ove tj. za samozapošljavanje mladih, veći dio novca koji će oni moći koristiti za samozapošljavanje. To je nešto novo u budžetu i daje aspekt razvoja. Istakao bih i da sam povećao stavku za projektnu dokumentaciju. Nijedan projekat sa viših nivoa vlasti ne možemo dobiti ukoliko nemamo projektnu dokumentaciju i to mi je bio posebno važan dio da popunimo, jer budžet Općine Živinice ne može ispuniti sve potrebe Općine. Iz tog razloga moramo sa viših nivoa vlasti donijeti još sredstava. Ja sam u uvodu za Nacrt rekao da je to prije svega, razvojni budžet i dokazao sam to svojim tačkama, pogotovo mi je za mlade posebno drago i takođe da kažem da sam za penzionere podigao sa 0,4% na 0,10 % od budžeta tako da će i penzioneri ovim putem biti zadovoljni sa Nacrtom budžeta.” rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Prijedlog Nacrta budžeta svi zainteresirani građani mogu pogledati na linku ispod.

PRIJEDLOG NACRTA BUDŽETA

30-11-2016

Također, na dnevnom redu prve redovne sjednice Općinskog vijeća bila je tačka Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora u mjesnim zajednicama, koju vijećnici nisu usvojili, te će ponov biti razmatrana ne nekoj od sljedećih sjednica.
“Vijećnici nisu imali razumijevanje za ovu tačku dnevnog reda, izbori u mjesnim zajednicama nisu bili 9 godina. Ja sam obišao sve mjesne zajednice, izvan radnog vremena, i utvrdio da tu zaista fali komunikacija i da to moramo napraviti.”, istakao je načelnik Kamenjaković.

Vijećnici su na jučerašnjoj sjednici raspravljali i o informaciji za Eko-sep.
“Ja sam već najavio da je Svjetska banka zatvorila Eko-sep, i da moramo napraviti meke konekcije između Svjetske banke i nas, održati se ovu godinu i da možemo ući u novi projekat. Takođe, značajna je tužba d.d. Spreča, u iznosu od 570.000,00 KM. Ja sam formirao tim saradnika i sa njima išao na nekoliko sastanaka da nađemo rješenje sa firmom d.d. Spreča. Mislim da smo tu na pragu kvalitetnog rješenja, ali za to mi trebaju određene odluke Općinskog vijeća i za to sam dobio dobio potrebnu podršku od vijećnika.”, rekao je načelnik Kamenjaković.

Predsjedavajući Općinskog vijeća, Hamdija Numanović ističe da će se Općinsko vijeće zalagati da radi u cilju razvijanja Općine Živinice i po zakonskim propisima.

”Što se tiče viđenja iz ugla predsjedavajućeg Općinskog vijeća, svaki početak je težak ali odgovorno tvrdimo da smo mi za podršku i uspješan rad Općinskog načelnika Živinice, za domaćinsko ponašanje prema sredstvima ubranim putem porezne politike od strane građana Općine i prema materijalno-tehničkim sredstvima i svim onim što se zove ljudski resursi. Mi prije svega želimo da napravimo bolji ambijent, da razvijamo ovu Općinu Živinice i da se borimo za Općinu, imamo pravo da budemo i lokalisti. Ovo Općinsko vijeće, ova većina unutar Općinskog vijeća ima kapacitet, ubijeđeni smo da ovi vijećnici kojima je građanstvo dalo podršku na nedavno održanim lokalnim izborima su ljudi koji zavređuju pažnju, ne smijemo zaboraviti ni Općinskog načelnika, on je prvi čovjek izvršne vlasti, mi ćemo obezbijediti nesmetan zakonit rad Općinskog načelnika i službi za upravu u organima uprave, tako da nema bojazni i ne može niko da nam ništa sputava, izuzev što ćemo se zalagati da se radi u skladu sa važećim zakonskim propisima, uz uvažavanje Općinskog načelnika. Isto tako da se zna da je Općinsko vijeće organ koji čini Općinu Živinice.“ rekao je predsjedavajući Numanović.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više