Utvrđen Prijedlog zakona o prijavljivanju porijekla imovine dužnosnika u TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

-Ovaj zakon je jedan od ključnih koraka u pravcu transparentnosti i njim se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije, čime se pokazuje i iskazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu – izjavila je na pres-konferenciji ministrica pravosuđa i uprave u TK Una Harčin.

Zakon definiše i način prikupljanja obrada, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona.

Ovakav zakon bi se, kako je rečeno, odnosio i na dostavljanje podataka o imovini bliskih srodnika nosioca javnih funkcija. Definisane su i kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, kao i kaznene odredbe za ponovljeni prekršaj.

Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika naći će se pred zastupnicima Skupštine Tuzlanskog kantona.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više