Uvođenje oporezivanja CO2 u EU bit će izazov za elektroenergetski sektor u BiH

Uvođenje mehanizama oporezivanja emisija ugljendioksida (CBAM) u EU predstavljat će veliki izazov za energetske politike i elektroenergetski sektor u BiH, ali i za ulogu energetike u ekonomiji i društvu.

To je istaknuto danas u Sarajevu na prezentaciji analiza Centra za održivu energetsku tranziciju – ReSET.

Predsjednik ReSET-a Mirza Kušljugić podsjetio je da se Bosna i Hercegovina potpisivanjem Sofijske deklaracije u novembru 2020., između ostalog, obavezala da će u cilju podrške dekarbonizaciji u regiji zapadnog Balkana raditi na uvođenju mehanizama oporezivanja emisija ugljendioksida i na usaglašavanju sa evropskim sistemom trgovanja emisijama (EU Emission Trading System – EU ETS).

Navedeno je kako je moguće da bi BiH mogla biti izuzeta iz mehanizma CBAM, ali da bi to dugoročno bilo gotovo pogubno za građane i privredu, te za dio subjekata iz elektroenergetskog sektora.

U cilju izbjegavanja takvog scenarija, naglašeno je da je potrebno da nadležne vlasti i drugi učesnici podhitno započnu aktivnosti na stvaranju svih uslova i ispunjavanju svih obaveza potrebnih da BiH bude na listi zemalja koje su izuzete iz primjene CBAM do 2030.

U ReSET-u smatraju da je potrebno hitno i bez daljih odlaganja okrenuti se dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora, što u prvom redu znači odrediti tačan datum, odnosno godinu, kada će se prestati sa proizvodnjom električne energije iz uglja.

Na taj način bit će stvoreni uslovi za razvoj realnih, efektivnih i efikasnih programa i mjera dekarbonizacije, za ekonomsko restrukturiranje regiona i lokalnih zajednica koje zavise od uglja, te uslovi za početak provođenja pravedne tranzicije.

Nadalje, potrebno je ubrzati razvoj novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i to prvenstveno iz energije Sunca i vjetra.

Pri tome treba voditi računa da novi komercijalni kapaciteti vjetro i solarnih elektrana prvenstveno moraju biti u funkciji dekarbonizacije domaće potrošnje, a ne u funkciji izvoza čiste energije. Zato treba hitno usvojiti pravnu regulativu za organizovanje aukcija za izgradnju obnovljivih izvora energije.

Potcrtano je da je posebno važno zakonski omogućiti i podržati ulaganja u građansku energiju i proizvodnju za vlastite potrebe, što je preduslov za uspješnu dekarbonizaciju i održivu tranziciju.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više