Vanredna sjednica Općinskog Štaba civilne zaštite Banovići: Razmatrana aktuelna situacija u Turskoj

Na 1. vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Banovići održanoj u ovoj godini razmatrana je aktuelna situacija u Turskoj uzrokovana zemljotresom, te mogućnost organizovanja i pružanja pomoći stanovništvu u ugroženim područjima. Analizirani su postojeći kapaciteti i spremnost da se pomogne, i iskazano opredjeljenje da općina Banovići želi da u tome sudjeluje. Konstatovano je da svaki vid pomoći koja bude pružena narodu Turske, bilo u novcu ili u ljudstvu, treba da se realizuje kroz nadležne institucije: Kantonalnu upravu civilne zaštite Tuzla (KUCZTK), Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) ili u suradnji sa Ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini.
Općina Banovići će u skladu sa svojim mogućnostima, iz tekuće rezerve, za ovu namjenu izdvojiti određena finasijska sredstva, a Općinski štab civilne zaštite Banovići stavit će se na raspolaganje KUCZ TK i FUCZ. Od istih će zatražiti upute šta je u ovom trenutku najpotrebnije a što bi naša lokalna zajednica mogla uputiti kao pomoć Turskoj. Također, u narednim danima uradit će se anketa među članovima Službe civilne zaštite, Čete za spašavanje RMU Banovići i Službe za traganje i spašavanje kako bi se prikupile informacije ko je spreman dobrovoljno sudjelovati u traganju za unesrećenim i saniranju posljedica zemljotresa.
Članovi Štaba upoznati su da je zbog sankcija Siriji trenutno gotovo nemoguće pružiti bilo kakvu pomoć ugroženim područjima u ovoj zemlji.

The post Vanredna sjednica Općinskog Štaba civilne zaštite Banovići: Razmatrana aktuelna situacija u Turskoj appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više