Vatrogasna jedinica Živinice u narednom periodu trebala bi dobiti specijaliziranu opremu

Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastva općine su dužne imati profesionalnu vatrogasnu jedinicu.

Svoju dužnost shodno Zakonu ali i potrebama građana, općina Živinice je prije dvije godine ispunila formirajući Profesionalnu Vatrogasnu jedinicu.

Ova Vatrogasna jedinica djeluje u sklopu Službe za civilnu zaštitu općine Živinice,  predstavlja operativnu snagu koja prvenstveno gasi požare, ali  i u svakom drugom slučaju je na raspolaganju građanima i bavi se poslovima zaštite i spašavanja u općini Živinice, kao i u Tuzlanskom kantonu.

Obzirom da su  od formiranja Profesionalne Vatrogasne jedinice do danas prošle dvije godine, još uvijek se suočavaju sa problemom nedostatke tehničke opreme.

Kako bi uslove rada doveli na veći i bolji nivo nadležna općinska Služba u saradnji sa načelnikom aplicirala je dva projekta   prema Kantonalnom štab civilne zaštite, po osnovu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH.

U Kantonalnom štabu civilne zaštite nedavno su potpisni ugovori o dodjeli finansijskih sredstva za sedam vatrogasnih jedinica koje djeluju na području TK, među kojima je i Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice dobila sredstva za aplicirane projekte.

Sredstva  se dodjeljena po dva osnova. Prvi je opremanje profesionalne varogasne jednice specijaliziranom opremom.

Nešto manje od 8.000KM koja su dodjeljena biće utrošeno za ulaganje i rekonstrukciju objekta u kojem je smještena Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice, a radi se o izgradnji hidrantske mreže, sazanjemo od šefa Službe Civilne zaštite Envera Jukića.

Vjerujemo da će  sa poboljšanjem uslova rada , sasvim sigurno i usluge ove vatrogasne jedinice biti bolje u narednom periodu.

Ono što smo još saznali, da na osnovu  procjene ugroženosti općine Živinice od požara , Profesionalna Vatrogasna jedinica treba da ima 15 vatrogasaca, što trenutno nije slučaj u živiničkoj vatrogasnoj jedinici, potcrtava Jukić, te ističe da bi trebalo biti razumijevanja i za rješavanje ovoga problema.

Bez obzira na sve , vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice zajedno sa Vatrogasnom jedinicom RMU Đurđevik svakodnevno su na usluzi građanima općine Živinice u zaštiti imovine.

TV Živinice/D.Svrakić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više