Večeras u Sarajevu premijera dokumentarnog filma „Kapija ’95”

Masakr na Kapiji poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzla u ratnim periodu koji se dogodio 25. maja 1995. godina.  Te noći, u 20 sati i 55 minuta granata ispaljena sa Ozrena ubila je 71 građanina Tuzle, a ranila oko 150. Prosjek starosti poginulih bio je samo 24 godine. Bol za izgubljenim članovima porodica, prijatelja i komšija ne jenjava, a dodatnu bol,  predstavlja poricanje i negiranje istine da se zločin na kapiji dogodio. Kako bi probudili svijest, dokazali po ko zna koji put istinu  i kako bi očuvali kulturu sjećanja Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Memorijalnim centrom Potočari  i britanskom producentskom kućom Pinch Media kreirao  je dokumentarni film pod nazivom Kapija 95.

„Film Kapija 95 smoradili u zadnje četiri godine i zajedno sa Memorijalnim centrom, razgovarali smo o toj široj integralnoj strategiji, čuvanju sjećanja ne samo na genocid u Srebrenici nego i na zločine koji su se desili širom Bosne i Hercegovine.Jednostavno da budućim generacijama, mladim ljudim prikažemo razmjere ziločina i da zajedno sa njima radimo na prevenciji takvih zločina u budućnosti“ rekla je Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja.

U filmu koji traje 30 minuta, osnovni segmenti oko kojih se bazirala izrada filma jesu priče preživjelih, porodica poginulih, kao i doktora koji su te noći odigrali ključnu ulogu u zbrinjavanju ranjenih.

“Priče Dine Kalesiaća, priča o malom Sandru, to je priča koja ne može biti zaboravljena., Intervjurali smo Asima Sarajelića, zatim srebreničku majku koja je u genocidu u Srebrenici izgubila jednog sina, a na Kapiji i drugog“ dodala je Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja

Jedna od neizbježnih činjenica jesu i pravne činjenice kao i sudsko naslijeđe. Za zločin na tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komadant Vojske Republike Srpske. Iako je presuda pravosnažna, on se nalazi na liječenju u Srbiji, dok Republika Srbija ne radi ništa u povodu njegovog izručenja i izdršavanja kazne.

“Film Kapija 95 nužno je potreban zbog broja i načina poricanja tuzlanske kapije. Istakli smo činjenicu da za zločin na Kapiji trenutno niko nije odgovarao osim Novaka Đukića za kojeg znamo da je prebjegao u Srbiju i jednostavno ta izrečena presuda nikada nije izvršena“ zaključila je Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja

Iako je film svoju premijeru imao 24. maja ove godine u Memorijalnom centru Potočari, večeras će on imati i svoju drugu premijeru u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu. Film je dostupan i inostranoj publici, a doniran je Memorijalnoj sobi Kapija u Tuzli kako bi svim posjetiteljima i budućim generacijama bio na raspolaganju.

The post  Večeras u Sarajevu premijera dokumentarnog filma „Kapija ’95” appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više