Vijeće ministara BiH podržalo izgradnju sanitarne deponije Eko-Sep

Vijeće ministara BiH podržalo izgradnju sanitarne deponije Eko-Sep

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu, vrijednog šest milijuna eura za Projekt izgradnje sanitarne deponije na području Općina Živinice, Banovići i Kladanj, između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj.

Izgradnjom sanitarne deponije riješit će se dugogodišnji problemi s otpadom na području ove tri općine, ali i Tuzlanskog kantona, a 60 % projekta se odnosi na Općinu Živinice, 30 % na Općinu Banovići i 10 % na Općinu Kladanj.

Realizacijom projekta pomoći će se svim općinama da poboljšaju dosadašnji standard upravljanja otpadom, unaprijede okoliš i približe ovu regiju standardima EU-a.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, s alokacijom sredstava na Federaciju BiH, odnosno Općine Živinice, Banovići i Kladanj.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više