Vlada FBiH: 30 miliona za privrednike u oblasti industrije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu,  potpisao ugovore s predstavnicima deset od ukupno 241 kompanije, u oblasti industrije, koji su korisnici subvencija iz Programa utroška sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u okolnostima pandemije COVID-19.

Ovih deset privrednih društava najveći su korisnici sredstava ovog programa u iznosu od po 700.000 KM, a obuhvataju metalnu, elektro i automobilsku industriju, zatim drvnu, papirnu i grafičku, te hemijsku i farmaceutsku i industriju gume i plastike, kao i proizvodnju tekstila, odjeće, kože i obuće.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Džindić je kazao da je odlukom o izboru korisnika dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima”, Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici odobrila Ministarstvu dodjelu sredstava za 241 korisnika u ukupnom iznosu od 30.000.000 KM.

– Prošle godine smo u okviru podrške privredi raspodijelili 30.000.000 KM za izvozno orijentisana privreda društva, a ove godine smo isti iznos sredstva dodijelili društvima koja su imala pad prometa u odnosu na prethodnu godinu za 10 posto ili više – kazao je Džindić, te dodao da je drugi kriterij bio da privredna društva nisu dobila poticaj prošle godine.

Napomenuo je da su to grant sredstva kojim Vlada FBiH direktno pomaže kompanije i privredu FBiH, te naglasio opredjeljenje Vlade FBiH i dalje podržava privredu.

Direktor firme Eurosjaj iz Konjica, koja zapošljava više od 260 radnika, Jasmin Badžak ukazao je na značaj ovih sredstava u zadržavanju postojećeg broja radnika, ali i upošljavanju novih.

– Privrednici se susreću i s drugim problemima zbog porasta cijena repromatrijala i energenata. Želim se zahvaliti Vladi FBiH jer nama ovo mnogo znači.  Zahvaljujući podršci ne samo da ćemo uspjeti sačuvati radna mjesta, već ćemo zaposliti i nove radnike – kazao je Badžak.

Direktor Volkswagen Sarajevo, koja zapošljava 288 radnika u Vogošći, Sven Hemmecke zahvalio je na subvenciji koja će im pomoći u daljnjem radu, te istakao da neće biti primorani otpustiti uposlenike u teškim vremenima.

Ugovore su danas potpisali predstavnici deset privrednih društava, a to su: TMD Ai, Emka Bosnia, Eurosjaj, Volkswagen Sarajevo, Natron-Hayat, Aureus, Grafotisak, SSL, Boxmark Leather i Prevent Zenica.

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više