Vlada FBiH dala saglasnost na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, dala saglasnost na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2023. godinu, u iznosu od 74.710.259 KM. Program je urađen u skladu sa Strategijom zaštite okoliša FBiH 2022-2032., Strategijom upravljanja vodama 2010-2022., Federalnim planom upravljanja otpadom 2012-2017., NEAP-om (Akcionim planom za zaštitu okoliša BiH), te drugim relevantnim propisima. Federalna strategija zaštite okoliša primarno je bazirana na načelu održivog razvoja i smjernicama pravnih stečevina Evropske unije.

Planiranim ulaganjima Fond osigurava uslove za poboljšanje stanja okoliša, razvoj domaćeg tržišta za finansiranje projekata zaštite okoliša, energijske efikasnosti, kao i osiguranje dodatnih sredstava za ulaganje u područja koja imaju posebno značenje za održivi privredni razvoj.

Kako je istaknuto u finansijskom planu, Fond u 2023. godini planira izdvojiti sredstava za plasmane po osnovu tekućih transfera za programe i projekte. U planu su i trasferi kantonima za ove namjene, a po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Uredbe o upravljanju otpadom.

Također, kako se navodi u planu, saradnja Fonda s domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama i tijelima s ciljem pribavljanja dodatnih sredstava radi zajedničkog ulaganja u projekte i programe iz oblasti rada Fonda, jedan je od prioritetnih zadataka u narednom periodu. Uz projekte od značaja za FBiH donesene po odlukama Vlade FBiH, između ostaloga, izdvajaju se ulaganja u programe sufinansiranja projekata sa međunarodnim institucijama, a među kojima je i povećanje ulaganja u javne objekte s niskom stopom emisije ugljika u BiH.
Finansijski plan za 2023. godinu s procjenom od 2024. do 2026. godine, temelji se na propisanim izvorima finansiranja iz naknada koje naplaćuje Fond na osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, Zakona o vodama, Zakona o upravljanju otpadom i podzakonskim aktima, a uzimajući prije svega u obzir već preuzete obaveze na osnovu zaključenih ugovora i odobrenih sredstava s korisnicima.

Kako je obrazloženo, prikupljanje vanbudžetskih prihoda po principu “zagađivač plaća”, u skladu sa zakonima, podzakonskim aktima i pravilnicima, osnovni je cilj Fonda, jer se njihovim ostvarenjem omogućava sufinansiranje programa i projekata zaštite okoliša i sprečavanje daljeg zagađenja, sanaciju postojećih zagađenja, te održivo korištenje prirodnih resursa. Ostvarenje ovih ciljeva realizuje se u saradnji s federalnim ministarstvima okoliša i turizma, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, energije, rudarstva i industrije, te prostornog uređenja, kao i kantonalnim ministarstvima i inspekcijama nadležnim za okoliš.

The post Vlada FBiH dala saglasnost na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više