Vlada FBiH: O kreditno-garantnom fondu i regresiranju kamata za izvoznike i velika poduzeća

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o garancijama Garantnog fonda za kreditno-garantne programe za izvoznike i za velika preduzeća, te o regresiranju kamata putem Garantnog fonda na dan 30.6.2021. godine.

Kroz ova dva programa odobreno je ukupno garancija od 38.773.250 KM za 38 privrednih društava, od čega je 26 izvoznih kompanija i 12 velikih preduzeća. Također, garancije od ukupno 47.959.500 KM su izdane za 37 kompanija (25 izvoznika i 12 velikih preduzeća).

U periodu od 1.4. do 30.6.2021. godine 50 korisnika kredita ostvarilo je uslove za regresiranje kamata u ukupnom iznosu od 290.712,06 KM.

Osnovni cilj programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi dodjelu grant sredstava na ime subvencioniranja kamate. Subvencionira se dio kamata na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto, s ciljem održavanja tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti. Korisnici stiču pravo na regresiranje kamata za drugi, treći i četvrti kvartal 2021. godine ukoliko su uredno izmirili dosadašnje kreditne obaveze.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više