Vlada TK demantuje populističke navode DF-a da neće doći do povećanja plaća u obrazovanju

Vlada Tuzlanskog kantona demantuje netačne navode Demokratske fronte u kojima ta stranka tvrdi da ova Vlada ima ignorantski odnos prema zaposlenima u oblasti obrazovanja.

Obavještavamo zaposlene u obrazovanju da su pregovori sa Sindikatima obrazovanja na području Tuzlanskog kantona u toku.

Naglašavamo da je Vlada u ovom sazivu Sindikatima ponudila najveće povećanje plaća do sada, koje predstavnici sindikata do sada nisu prihvatili. Vlada TK je predložila da se u ovim pregovorima uzmu u obzir i drugi nivoi obrazovanja i institucije. Ubijeđeni smo da će se po završetku socijalnog dijaloga sa Sindikatima na području TK iznaći najbolja rješenja, koja će dovesti do poboljšanja statusa radnika u oblasti obrazovanja.

Od kako je preuzela mandat početkom ove godine Vlada TK je za nepunu godinu dana uspjela da konsoliduje budžet TK, poveća plaće i poboljša materijalni status zaposlenika u oblasti zdravstva i policije, te u odnosu na sve dosadašnje sazive Vlada uposlenicima u oblasti obrazovanja i državne službe ponudi do sada najveće povećanje plaća u posljednjih nekoliko godina.

Nakon što se završi socijalni dijalog i iznađu moduli za povećanje plaća zaposlenih u obrazovanju i državnoj službi sveobuhvatno će se poboljšati materijalni status svih zaposlenih u oblastima za koje je nadležan Kanton.

Sve ovo dokazuje da Vlada TK vodi kontinuiranu brigu o uvjetima rada i materijalnom statusu svih uposlenika u javnom sektoru koji su od značaja za društvenu zajednicu.

Navedeno jasno ukazuje da je saopćenje DF-a populističkog karaktera s namjerom da proizvede nemir među građanima, a time ovoj političkoj stranci ubere jeftine političke poene.

Rješenja koja su ponuđena Sindikatima obrazovanja nisu zapamćena tokom protekle decenije, te su samim time suvišni populistički javni istupi DF-a kojima se ugrožava cjelokupan proces socijalnog dijaloga- navodi se u saopštenju za javnost Vlade TK

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više