Vlada TK: Jednostavnije ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu

Kako bi se dodatno precizirale odredbe ranije donesene Uredbe, ali i pojednostavio postupak ostvarivanja prava na novčane egzistencijalne naknade boraca u Tuzlanskom kantonu, Vlada TK je danas izmijenila postojeću Uredbu o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Izmijenjenom Uredbom utvrđen je način obračuna novčane egzistencijalne naknade, te su prilagođeni uslovi za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Također, utvrđena je dokumentacija potrebna prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu i smanjen broj potrebnih dokumenata u odnosu na raniju Uredbu. Definisan je način i postupak u slučaju ostvarivanja prava na penziju, definisani su novi slučajevi prestanka prava na novčanu egzistencijalnu naknadu, kao i slučajevi kada stranka izuzetno može ponovo ostvariti pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, bez prijave na evidenciji službe za zapošljavanje u trajanju od 12 mjeseci.

Osim navedenog utvrđena je i obaveza Službe da krajem svake godine, po službenoj dužnosti pribavi dokumentacije za lica su korisnici prava na novčanu egzistencijalnu naknadu, čime se korisnicima dodatno olakšava korištenje ovog prava.

The post Vlada TK: Jednostavnije ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više