Vlada TK: Milion KM za podršku povratku prognanih osoba

Vlada je danas donijela Program, te utvrdila uslove, kriterije i postupke za raspodjelu ukupno milion KM koliko je Budžetom planirano za podršku povratku prognanih lica.

Program obuhvata pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima, za što je planirano 560.000,00 KM, za projekte održivog povratka planirano je 410.200,00 KM, a za sufinansiranje troškova readmisije ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji 29.800,00 KM.

Kada je u pitanju pomoć drugim nivoima vlasti sredstva će se dodjeljivati općinama/gradovima/udruženjima za rješavanje problema u zonama povratka i kolektivnim naseljima gdje borave raseljene osobe.

Uslovi za dodjelu ovih sredstava su da se radi o mjesnim zajednicama/naseljima/udruženjima u kojima žive, odnosno, čiji su članovi povratnici ili da se radi o kolektivnim naseljima u kojima je potrebna intervencija na infrastrukturnim objektima i objektima kolektivnog stanovanja.

Kada je u pitanju sufinansiranje projekata održivog povratka, za što je osigurano ukupno 410.200 KM, sredstva su namijenjena za realizaciju samostalnih projekata u iznosu do 6.000,00 KM po povratniku koji je imao status raseljene osobe/izbjeglice, a odabir korisnika vršit će Ministarstvo putem javnog poziva.

The post Vlada TK: Milion KM za podršku povratku prognanih osoba appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više