Vlada TK podržava kvalitetne naučno-istraživačke projekte

Profesori Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta, predvođeni dekanom Kemalom Gutićem, danas su premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću prezentirali uspješnu realizaciju projekta RESPONS, a koji se realizira u okviru Interreg – IPA CBC programa međunarodne saradnje.

Radi se o projektu Sistema ranog upozoravanja kao odgovor na rizik od pojave klizišta i bujičnih tokova koji bi osim efekata u oblasti naučno-istraživačkograda, svoju značajnu primjenu mogao imati i u praktičnoj primjeni, odnosno prevenciji nastanka klizišta.

Projektni partneri Rudarsko – geološko – građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u realizaciji ovog projekta su Hrvatski geološki institut, Zagreb iz Hrvatske i JU Zavod za geološka istraživanja, Podgorica iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je skoro milion Eura. Imajući u vidu da je predviđeno da se projekat okonča u martu iduće godine, s obzirom na kvalitet samog projekta Fakultetu je, uz povećanje projektnog budžeta ponuđeno i produženje projekta do septembra 2023. godine. Istaknuo je danas dekan Gutić.

Zadovoljstvo je prisustvovati prezentaciji projekta koji, koristeći domaću pamet donosi toliko benefita našem kantonu. S jedne strane ovakav projekat značajno može unaprijediti rad naših službi civilne zaštite, a s druge on donosi i druge benefite u smislu opreme koja će unaprijediti i obrazovni proces na Fakultetu i Univerzitetu u Tuzli. Kada su u pitanju ovakvi projekti, Vlada Tuzlanskog kantona će svakako podržati njihovu realizaciju, te time želimo animirati i druge fakulteta da krenu ovim putem“, zaključio je premijer Halilagić.

Uz premijera Halilagića današnjoj prezentaciji su u ime Vlade TK prisustvovali i ministar finansija TK Suad Mustajbašić, te savjetnici premijera Jasminko Mahovkić i Hasan Fehratović, dok su u ime Fakulteta projekat sa dekanom Gutićem prezentirali profesori Kenan Mandžić i Adnan Ibrahimović.

The post Vlada TK podržava kvalitetne naučno-istraživačke projekte appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više