Vlada TK: Pozitivne ocjene Zavoda zdravstvenog osiguranja i 250.000 KM za pomoć vjerskim zajednicama

Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini izvor finansiranja nemaju u državnom budžetu, ali prema Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica država im ipak pruža materijalnu pomoć. Vlada Tuzlanskog kantona praksu višegodišnje pomoći vjerskim zajednicama nastavlja i u 2021 godini.

Dosadašnja praksa se realizovala na dva načina. Jedan je Budžetska pozicija pomoc vjerskim zajednicama, a druga je zahvatanje tekućih rezervi ako postoji poseban slučaj finansiranja”, kazao je premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić.

Naglašava kako je programom raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Pomoć vjerskim zajednicama za 2021. godinu, prema ranije utvrđenim kriterijima definirana je raspodjela ukupno 250.000 KM. Od ukupno planiranog iznosa 130.000 KM planirano je Islamskoj zajednici u BiH – Muftijstvo tuzlansko Tuzla, 65.000 Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena opština tuzlanska u Tuzli, a 55.000 KM Katoličkoj crkvi za franjevački samostan „Sv. Petra i Pavla“ Tuzli.

Ove godine izdvajamo 250.000 KM, što je za 14% više nego što je to bilo prethodne godine i što je više od dosadasnjih godisnjih redovnih izdvajanja za ovu namjenu”, ističe Hodžić.

Pored donošenja Programa raspodjele vjerskim zajednicama, razmatran je Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2020.godinu, kao i Programu mjera na otklanjanju nedostataka po preporukama Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju revizija finansijskih izvještaja, ta revizija obuhvatala je dio koji se odnosi na bilans stanja, novcane tokove, broj i isplatu plaća zaposlenim radnicima unutar Zavoda. U smislu druge revizije usklađenosti ona je obuhvatila aktivnosti koje se odnose na transakcije i informacije koje Zavod pruza u smislu finansijskog informisanja i oba ova segmenta Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine za rad Zavoda zdravstvenog osiguranja TK dao pozitivne ocjene”, rekao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Denis Husić.

Kako kaže ovime se Zavod izdvaja kao jedan od rijetkih subjekata javnog sektora u Federaciji i jedini kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja koji je za 2020. godinu dobio obje pozitivne ocjene.

U odnosu na raniju reviziju koja je bila prije nekoliko godina unutar Zavoda zdravstvenog osiguranja napravljen je značajan napredak u smislu da su oba segmenta ocijenjena pozitivno, dok je u proteklom periodu jedan segment bio ocijenjem pozitivan a drugi bio ocijenjen rezervom”, zaključio je Husić.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas dala prethodnu saglasnost za imenovanje direktora Kantonalne agencije za privatizaciju, te imenovala više privremenih školski odbora u osnovnim školama na području Tuzlanskog kanton.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više