Vlada TK priprema rezanje primanja

Vlada Tuzlanskog kantona bi već na narednoj sjednici trebala donijeti zaključak, koji se odnosi na visine plata i naknada direktora i članova uprave privrednih društava, javnih preduzeća i ustanova, zavoda, direkcija i drugih institucija koje su u nadležnosti Kantona.

Ovaj zaključak će, kako saznajemo, biti uvertira u zakon koji je u pripremi i koji će konačno regulisati astronomska primanja pojedinaca u Kantonu. Kantonalni premijer Bego Gutić je u izjavi za Faktor.ba potvrdio da se priprema zakon.

– Cilj tog zakona je da na ravnopravan način tretiramo sve direktore javnih ustanova i preduzeća, tamo gdje je Vlada Kantona osnivač, tamo gdje imenuje nadzorne i upravne odbore. Zaključak će ići čak do nivoa da se traže ukupna primanja za direktore domova zdravlja i da se traže od Univerziteta ukupna primanja profesora. Ne samo plate, nego tražimo i ugovore o djelu, naknade za naučno–istraživački rad, prekovremeni rad – veli Gutić, dodajući da će Vladin zaključak biti polazna osnova kada se bude donosio zakon o platama.

Naučno-istraživački rad

Primjena zakona će, pojasnio je, značiti i smanjenje velikih plata.

– Dakle, svođenje na normalnu mjeru. Smanjenje, ne samo plata, nego i drugih primanja. Recimo, imate profesore na Univerzitetu, koji za naučno–istraživački rad zarade desetine hiljada maraka – dodao je Gutić.

Premijer nije mogao reći o kojim se konrektno profesorima radi. No, naš portal je ipak uspio doći do podataka o primanjima nekoliko profesora, koji se odnose samo na naučno–istraživački rad i ugovore o djelu na Univerzitetu. Među profesorima su i Sabid Zekan, profesor na Rudarsko–građevinsko-geološkom fakultetu i poslanik DF-a u Skupštini TK i Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i bivši premijer Tuzlanskog kantona.

Šta kažu dokumenti

Prema dokumentima koje posjedujemo, Zekan je u posljednjih pet godina, uz platu, zaradio 105.000 maraka. Uz to, njegova godišnja plata je iznosila 30.000 maraka. No, tu nije kraj. Zekan je, kada su u pitanju putni troškovi, u istom periodu naplatio preko 22.000 maraka.

Profesor Umihanić je zaradio nešto manje – 89.000 maraka, a za putne troškove je uspio naplatiti 4.500 maraka. Naš portal posjeduje podatke i o nekoliko drugih profesora, koji su, pored redovne plate, uspjeli zaraditi od 94.000 do 111.000 maraka.

(Faktor.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više