Vlada TK se priključila građanskom vapaju koji etablira građansku državu

Povodom održavanja javne tribine „Principi za izmjene ustava Bosne i Hercegovine“, koja će se održati danas u sali Narodnog pozorišta u Tuzli, sa početkom u 18 sati, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio je prijem za organizatore i učesnike Tribine. Ovom prilikom članovi Vlade TK su sa učesnicima Tribine razgovarali o bitnim temama u kojima se naše društvo i država nalaze. Istaknuto je da se održavanjem javnih tribina o promjeni Ustava Bosne i Hercegovine nastoji probuditi svijest građana i doprijeti do slobodoumnih grupacija, koje žele promjene nabolje. Samo tako se može dokazati i donosiocima ovog ustavnog okvira naše zemlje, da je, nakon 25 godina dejtonske Bosne i Hercegovine, krajnje vrijeme za njegovu izmjenu, rečeno je danas.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić se ovom prilikom zahvalio organizatorima tribine na aktivizmu, uloženom trudu, te prije svega iskrenom patriotizmu.

„Čast je i zadovoljstvo biti dijelom platforme koju Vi predstavljate. Platforme koja u potpunosti razumije i zna šta je to suštinski Bosna i Hercegovina. Svoj doprinos toj ideji bolje Bosne i Hercegovine daje i Kantonalna vlada. Mi smo Vlada koja je za kratko vrijeme donijela niz suštinskih pretpostavki za suzbijanje korupcije. Utvrdili smo mjerljive kriterije za raspodjelu sredstava iz Budžeta TK, uvažavajući principe solidarnosti. Radimo na projektima uspostave poslovnih zona, sve su to naše kantonalne aktivnosti kojima nastojimo Bosnu i Hercegovinu učiniti kvalitetnijim mjestom za život građana“, kazao je danas premijer Hodžić, zaključujući da ova iniijativa neće biti sama i da će Vlada TK iznaći način da je podrži. „Iznaći ćemo način da se kao Vlada Tuzlanskog kantona priključimo građanskom vapaju koji etablira građansku državu“, zaključio je premijer Hodžić.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca za ustavno pravna i društvena pitanja emeritus prof. dr. Kasim Trnka ističe da je grupa intelektualaca, bez obzira na nacionalnu pripadnost još početkom ove godine procijenila da BiH mora ući u ustavne promjene, bez obzira na političku volju i spremnost.

„To su potrebe koje proizlaze iz sudskih presuda. Shvatili smo da je ovo ključni trenutak, te da ako sad ne ponudimo građansku inicijativu i izlaz iz ove situacije u kojoj se mučimo već više od 20 godina, nastavit će se ovakvo stanje i BiH će i dalje stagnirati. Procijenili smo da su se svi dosadašnji razgovori o ustavnim promjenama kretali u veoma uskim krugovima, dok je značajan broj zainteresiranih strana, pa i sami građani bio ostavljen po strani“, kazao je Trnka ističući da je, osim javnih tribina, pokrenuta i web stranica http://www.izmjeneustavabih.com/ kojom se želi dati snaga i potaknuti na inicijativu građana Bosne i Hercegovine i pozvao građane da putem ove web platforme daju svoj doprinos i podrže inicijativu.

„Nažalost danas, 26 godina nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma u Dejtonu, kao rezultat tada utvrđenog Ustava imamo stanje koje je i gore nego 1996. To je razlog zbog kojeg smo se okupili da prezentiramo ovu ideju ustavnih promjena koje svim građanima Bosne i Hercegovine treba da donesu kvalitetnije uslove za život i prosperitet“, riječi su predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Stipe Prlića.

Formula prema kojoj BiH živi zadnjih 25 godina suprotstavlja se onom referendumskom pitanju koje su građani izglasali, a to je da žele živjeti u cjelovitoj državi BiH, državi ravnopravnih naroda i svih njenih građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, zaključak je sa današnjeg sastanka.

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine koji će biti prezentirani na današnjoj javnoj tribini, između ostalog, su: uklanjanje sistemske diskriminacije rasprostranjene u cijelom ustavnom uređenju, zatim da su entiteti u Bosni i Hercegovini, kao administrativni oblici, uspostavljeni na temelju „faktičkog stanja na terenu“ izazvanog međunarodnim oružanim sukobima, na temeljima etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i genocida i kao takvi su danas neodrživi, te da neprovođenje pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih i domaćih sudova, jasno pokazuje da je u BiH na sceni suspenzija vladavine prava. U tom smislu neophodno je u Ustav ugraditi sve neophodne izmjene kako bi se uspostavila vladavina prava i osigurala potpuna politička neovisnost pravosudnih institucija BiH, rečeno je danas kao najava večerašnje javne tribine.

Osim premijera, današnjem prijemu su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar privrede Mevludin Hodžić, dok su u ime organizatora tribine, uz profesora Trnku i predsjednika Prlića, sastanku prisustvovali: u ime Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Ivo Komšić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća Zoran Jovanović i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović.

 

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više