Vlast RS-a na idućoj sjednici namjerava nevladine organizacije proglasiti “stranim agentima”

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske na narednoj sjednici zakazanoj za 26. septembar raspravljat će o nacrtu zakona o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u RS-u.

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija uvršten je na dnevni red sjednice i, ukoliko se usvoji, sve neprofitne organizacije koje se finansiraju iz inostranstva bit će proglašeni “stranim agentima”.

Milorad Dodik je najavio da će ovaj zakon “preuzeti” iz američkog zakonodavstva te na svakom mjestu gdje piše SAD, pisat će Republika Srpska.

Ovim Zakonom će se osnovati poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog utjecaja. Također će se “urediti” uslovi i načini obezbjeđenja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija.

Nacrt zakona predviđa da neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti.

Političko djelovanje neprofitnih organizacija u smislu ovog zakona podrazumijeva učešće u predizbornoj kampanji političkih stranaka i kandidata, prikupljanje sredstava za političke stranke i kandidate, finansiranje kandidata, odnosno političkih stranaka i sprovođenje političke aktovnosti radi formiranja javnog mnjenja radi postizanja političkih ciljeva.

Prijedlog ovog Zakona je izazvao zabrinutost kako domaće javnosti, tako i međunarodnih partnera Bosne i Hercegovine.

RTVTK

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više