VMBiH – Utvrđen Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu EK i BiH

– Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo  Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine o posebnim aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Unije BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III).

Okvirni sporazum IPA III omogućuje Bosni i Hercegovini dobijanje finansijske podrške putem Instrumenta pristupne pomoći za usvajanje i provođenje političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i privrednih reformi neophodnih u procesu usklađivanja s vrijednostima Unije i postepenog usaglašavanja s njenim pravilima, standardima, politikom i praksom u procesu pristupanja Evropskoj uniji – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radi se o tipiziranom sporazumu za sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate.

Ministarstvo finansija i trezora će dostaviti Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Da bi ovaj sporazum stupio na snagu, potrebno je da prođe postupak ratifikacije – navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

The post VMBiH – Utvrđen Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu EK i BiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više