Dio zemljišta vojne kasarne Ljubače u posjedu vijećnika Muje Muratovića

Skupština Tuzlanskog kantona, te gradovi Tuzla i Živinice usprotivili su se odluci Vlade Federacije da se bivša kasarna Ljubače, koja se nalazi na području Živinica, koristi za smještaj migranata. Negoduje i lokalno stanovništvo. No, bivša kasarna ne može biti korištena za smještaj migranata jer je veći dio površine miniran. Uprkos tome, objekti u kasarni su ranije izdavani u zakup, a dio deminiranog državnog zemljišta, kako tvrde iz Ministarstva poljoprivrede Tuzlanskog kantona, koristi gradski vijećnik i sin bivšeg načelnika Živinica.

Predstavnici BHMAC-a, Federalne uprave civilne zaštite i nadležne gradske službe su spriječeni da izvrše ponovno reizviđanje miniranog terena u bivšoj vojnoj kasarni “Ljubače”, gdje se nalazi još 115.000 metara kvadratnih miniranog prostora. Ključevi kapije se, kazali su nam u BHMAC-u, nalaze kod gradskog vijećnika Muje Muratovića. Svoj posao će, kažu, obaviti kada za to budu imali uslove.

– Tražili su da uđu u posjed da vide područja koja su minirana, da uđu u određene akcije koje bi oni poduzimali. Nakon toga dobili smo informaciju da su željeli uspostaviti kontakt s Gradskom upravom Živinice da li mi imamo određene ugovore s određenim licima koja koriste trenutno dio kasarne. Međutim, mi u Gradskoj upravi nemamo nijedan ugovor kada je u pitanju korištenje dijela kasarne – navodi Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica (SDP).

Video prilog sa Dnevnika 2 Federalne TV

 

Dio kasarane za uzgoj jelena koristi Mujo Muratović, gradski vijećnik i sin bivšeg načelnika Hasana Muratovića, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede TK-a. On se pridružio lokalnom stanovništvu na protestu ispred kapije kasarne protiv smještaja migranata na ovoj lokaciji.

– Nemam nikakve zvanične informacije i podatke i zato ne mogu davati izjave. Imam samo informacije kao i svi ovi građani iz medija i to je to. Kako Vi znate da ja koristim ovaj prostor? – pitao je Muratović.

– Mujo Muratović je korisnik poljoprivrednog zemljišta u površini 18,79 hektara na period od deset godina – ističe pomoćnik ministra poljoprivrede TK-a Samid Šarac.

Ugovor o zakupu objekata u kompleksu bivšeg vojnog skladišta Ljubače s firmom “Elissa Berry” 2013. godine je potpisao Hasan Muratović. Nakon tri godine ugovor je raskinut, a danas, kako FTV saznaje, dio deminiranog zemljišta unutar kasarne koristi Muratovićev sin.

– Na tom tenderu se prijavio, između ostalih, Mujo Muratović za zakup tog neplodnog zemljišta, oko 1,7 hektara. Prošao je na licitaciji i potpisao ugovor s Kantonalnim ministarstvom. Vjerovatno ćete pitati ko je Mujo Muratović, Mujo Muratović je moj sin – izjavio je u aprilu 2018. bivši gradonačelnik Hasan Muratović.

– Objekti bivše kasarne nisu predmet ovog ugovora. Mi ne možemo nikakve ugovore davati kada su u pitaju objekti. Ne može biti predmet gospodarenja i državno poljoprivredno zemljište koje će biti predmet restitucije niti zemljište koje je minirano – objašnjava Šarac.

Nakon protivljena lokalane vlasti i stanovništva, te činjenice da je velika površina još minirana, predstavnici IOM-a će najvjerovatnije odustati od smještaja migranata u bivšoj vojnoj kasarani Ljubače.

izvor: federalna.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Matan piše

    Baš me čudi odkud sin lopova da bude u posjedu nečega državnog pa bolje to dati nekom migrantu nego takvim lopovima! Žene him 😁😁

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više