VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom redovne sjednice, koja je održana 24. i 25. maja u Mostaru, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je Duško Miloica imenovan na poziciju predsjednika Okružnog suda u Prijedoru, Nikola Aničić na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kotor Varoši, Dražen Vulin na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, a Saša Petković na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Istovremeno, Mirza Hukeljić i Sanela Rondić imenovani su na pozicije sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, a Edita Velagić i Ivana Mott-Bašić na pozicije sudije Kantonalnog suda u Tuzli.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 3. jula 2023. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

The post VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više