Vujanović potpisao ugovore sa udruženjima potrošača, podrška od 35.000 KM

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Mostaru potpisao ugovore o dodjeli sredstava iz programa Tekući transferi neprofitnim organizacijama u 2021. godini sa predstavnicima udruženja potrošača iz Federacije BiH.

Ove godine Federalno ministarstvo trgovine je u budžetu Federacije osiguralo 35.000 KM za provođenje projekata i sufinansiranje redovnih aktivnosti ovih udruženja.

Po javnom pozivu za raspodjelu sredstava prijavilo se pet udruženja potrošača i sva su ispunila uslove za učešće, te su im na osnovu utvrđenih kriterija raspoređena sredstva.

Sredstva su raspoređena Klubu potrošača Odžak, Savjetu potrošača Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Klubu potrošača Tuzla, Udruzi za unapređenje kvalitete življenja FUTURA Mostar i Udruženju potrošača općine Kakanj „Potrošač“

Po potpisivanju ugovora, predstavnici udruženja potrošača su izvijestili ministra Vujanovića o svakodnevnom radu i problemima sa kojima se susreću, te planiranim aktivnostima i programmima rada za predstojeće razdoblje.

Posebno su iskazali zahvalnost za kontinuiranu finansijsku podršku Federalnom ministarstvu trgovine, naročito u ovo vrijeme pandemije, te istakli da je to jedina institucija iz Federacije koja podržava njihov rad na polju zaštite potrošača.

Ukazali su da je u ovo vrijeme globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom potrebno, više nego ikada, pružiti sveobuhvatnu i efikasnu zaštitu potrošačkih prava svim građanima u Federaciji BiH.

Ministar je upoznao predstavnike udruženja potrošača o planiranim aktivnostima Ministarstva na izradi zakona o zaštiti potrošača na federalnom nivou, ističući kako je prednacrt zakona u fazi izrade. Cilj donošenja ovog zakona je unapređenje zakonskog okvira u Federaciji BiH u skladu sa najboljom potrošačkom praksom i važećim propisima EU iz ove oblasti.

Također, imajući u vidu činjenicu da je BiH jedinstveni ekonomski prostor, ovim zakonom će se izvršiti i normativno usklađivanje sa važećim propisima iz ove oblasti u Republici Srpskoj, te će svi potrošači u BiH imati jednaka potrošačka prava.

Vujanović je ukazao na potrebu daljnjeg širenja mreže nevladinih organizacija koje u svojoj misiji imaju i aktivnosti na polju zaštite potrošača, naročito u kantonima u kojima te aktivnosti nisu dovoljno prisutne. Također je naglasio kako su evidentno potrebna poboljšanja i unapređenje kako u kadrovskim tako i tehničkim kapacitetima postojećih udruženja.

Federalno ministarstvo trgovine već 14 godina osigurava sredstava u budžetu Federacije BiH za udruženja potrošača. Davanjem podrške udruženjima potrošača Federalno ministarstvo trgovine nastoji podići kapacitete tih udruženja s ciljem da se kroz njihovo djelovanje što više građana upozna sa potrošačkim pravima i obvezama te da ta udruženja, u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima pružaju savjetodavnu i drugu pomoć potrošačima u slučaju kada su im povrijeđena potrošačka prava.

Paralelno sa finansijskom podrškom, Ministarstvo kontinuirano pruža stručnu pomoć udruženjima i obavlja nadzor nad njihovim radom sa aspekta zakonitosti i opravdanosti trošenja odobrenih budžetskih sredstava.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više