WHO – Omikron se brzo širi u zemljama s visokom stopom imuniteta

Omikron varijanta koronavirusa prijavljena je u 89 zemalja i broj zaraženih se udvostručio u vremenskom okviru od 1,5 do 3 dana u regijama s lokalnom transmisijom, saopćila je Svjetska zdravstvena rganizacija (WHO) u subotu.

Omikron se širi brzo u zemljama s visokom stopom imuniteta stanovništva, ali je ostalo nejasno da li je to zahvaljujući sposobnosti virusa da izbjegme imunitet, njegovoj inherentnoj povećanoj prenosivosti ili kombinaciji oba faktora, navodi WHO u ažuriranom izvještaju.

Agencija UN-a za javno zdravstvo nazvala je omikron varijantu predmetom brige 26. novembra, uskoro nakon što je prvi put uočena, i mnogo toga još nije poznato o njoj, uključujući i težinu obolijevanja koje izaziva.

– Još su limitirani podaci o težini kliničke slike omikorna. Još podataka je potrebno da bi se uvidio profil njene težine i kako na tu težinu utiču vakcinacija i ranije prisutni imunitet, saopćio je WHO, prenosi Reuters.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više