Za izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog dvorišta grant od 2.500.000 eura

Federalna vlada prihvatila je danas grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) od 2.500.000 eura, a na osnovu ugovora Bosne i Hercegovine s EBRD-om.

Ta sredstva namijenjena su za izgradnju regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta.

Implementacija projekta podrazumijeva planiranje i uređenje zemljišta, izgradnju prostora za transport i rukovanje, te pretovarnu stanicu u Kladnju.

Također, odnose se i na izgradnju deponija, nabavku opreme, te vodovodne, mehaničke, drenažne i instalacije za snabdijevanje električnom energijom, kao i na izgradnju zgrade, arhitektonski projekt – dizajn, izgradnju platoa za reciklažno dvorište, strukturu (pokrov) i relevantne električne instalacije i opremu za plato reciklažnog dvorišta.

Za realizaciju odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija, te Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj, kao krajnji korisnici granta.

Donošenjem ove odluke stvara se osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije, to odgovarajućih podugovora o grantu između Federacije i Grada Živinice, Federacije i Općine Kladanj, te Federacije i Općine Banovići, na osnovu kojih će Federacija sredstva granta staviti na raspolaganje Gradu Živinice i Općini Kladanj i Općini Banovići kao krajnjim korisnicima zajma.

Sredstva granta će se koristiti za financiranje Regionalnog projekta čvrstog otpada u Živinicama.

Osnovni cilj i svrha projekta je da se pomogne Javnom poduzeću Eko-Sep d.o.o. Živinice i Gradu Živinice, Općini Banovići i Općini Kladanj u izgradnji regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

The post Za izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog dvorišta grant od 2.500.000 eura appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više