Za ‘Marš mira 2022’ trenutno prijavljeno 1.700 učesnika

Trenutno je oko 1.700 prijavljenih za “Marš mira 2022” Nezuk-Potočari, a svakodnevno pristižu nove prijave učesnika – izjavio je Feni predsjednik Organizacionog odbora “Marš mira 2022“ Amir Kulaglić.

Potvrdio je da pripreme za Marš mira, pješački pohod koji se organizira u okviru obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, teku prema planu.

– Prijavljene su 42 organizirane grupe i 300 pojedinaca. Dosad je prijavljeno 130 učesnika ‘Marša mira’ iz Žepe. Očekujemo da će biti oko 4.000 do 5.000 učesnika ‘Marša mira 2022’ – rekao je Kulaglić.

Kada je u pitanju trasa “Marša mira“, izvršeno je završno izviđanje i obilazak te konstatovano da je trasa u izuzetnom dobrom stanju. Svi planirani građevinski radovi su završeni i pored pješaka, navodi Kulagić, trasa je upotrebljiva i za putnička i terenta vozila.

I ove godine će u okviru obilježavanja genocida u Srebrenici biti upriličen ultra maraton iz Vukovara do Potočara i trenutno je prijavljeno sedam učesnika.

Također, dosad je prijavljeno i oko 300 biciklista koji će krenuti iz Bihaća prema Potočarima te 20 prijavljenih atletičara za ultra maraton Bihać-Potočari. Iz Goražda je prijavljeno 15 atletičara, a u narednim danima očekuje se i prijava bajkera iz Bosne i Hercegovine, regije i šire koji će dolaskom u Potočare 11. jula odati počast žrtvama genocida.

-Očekujemo da ćemo imati moto-maraton Sarajevo-Potočari – istakao je Kulaglić.

S obzirom da je ove godine prvi dan Kurban bajrama 9. jula, u Liplju će učesnici Marša mira klanjati sabah-namaz, a zatim bajram-namaz.

– Sve je spremno za obilježavanje Kurban bajrama u Liplju. Vjerski program će predvoditi muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović – kaže Kulaglić.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici realiziraju se brojne aktivnosti, a danas je planirana posjeta spomen-obilježjima i mezarjima u općinama srednjeg Podrinja.

Ove godine u Potočarima će biti ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine. Tabuti s posmrtnim ostacima dosad identifikovanih žrtava krenut će iz Visokog 8. jula.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopana 6.671 žrtva.

RTV Slon/Fena

The post Za ‘Marš mira 2022’ trenutno prijavljeno 1.700 učesnika appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više