Za nabavku vatrogasnog vozila tuzlanskom aerodromu odobreno 302,5 hiljada KM

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine odobrilo je ex post državnu pomoć Javnom preduzeću ”Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. u obliku kapitalnog transfera u iznosu od 302.500 KM za izgradnju aerodromske infrastrukture i opreme.

Kako je navedeno u Rješenju koje je donijelo Vijeće za državnu pomoć, državna pomoć u obliku kapitalnog transfera u iznosu od 302.500 KM korisniku JP ”Međunarodni aerodrom Tuzla” za nabavku vatrogasnog vozila i neophodne aerodromske opreme može se dodijeliti jer je ispunjen uslov da intenzitet državne pomoći ne prelazi 75% prihvatljivih troškova, imajući u vidu da je promet putnika prema Izvještaju o poslovanju JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. u 2018. godini iznosio 584.610 putnika, a prema statističkim podacima poslovanja objavljenim na službenoj internetskoj stranici JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. u 2017. godini 535.596 putnika, što je manje od 1 milion putnika godišnje.

Nadalje, iz dostavljenih dokumenata može se utvrditi da nabavka vatrogasnog vozila i neophodne aerodromske opreme zadovoljava jasno definiran cilj od općeg interesa (dostupnost), zatim njihova nabavka je neophodna i srazmjerna postavljenom cilju, te ima zadovoljavajuće srednjoročne izglede u pogledu korištenja.

Također, svi potencijalni korisnici imaju pristup infrastrukturi ravnopravno i bez diskriminacije. Bez državne pomoći u obliku kapitalnog transfera u iznosu od 302.500 KM korisniku JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” ne bi bilo ulaganja u nabavku vatrogasnog vozila (s obzirom na to da je postojeće u kvaru) i neophodne aerodromske opreme ili bi se ono vršilo u različitom obimu.

Rješenje kojim se odobrava ova pomoć dostupno je OVDJE.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više