Za Tuzlanski kanton neprihvatljiv Nacrt Zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH

Vlada TK podržala je Mišljenje Ministarstva za boračka pitanja TK na nacrt Federalnog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Prema mišljenju Ministarstva predloženi nacrta Zakona apsolutno neprihvatljiv za Tuzlanski kanton kako iz moralnih, tako i iz finansijskih razloga.

Iz moralnih razloga je neprihvatljiv obzirom da ima različit tretman članova porodica u okviru postojećih boračkih kategorija, favorizovanja jednih u odnosu na druge, davanja većih prava članovima porodica u odnosu na direktne učesnike odbrambeno oslobodilačkog rata, a iz finansijskih razloga je neprihvatljiv jer bi ovakav nacrt zakona proizveo dodatno i izuzetno veliko finansijsko opterećenje za budžet Tuzlanskog kantona.

Imajući u vidu navedeno, Vlada Tuzlanskog kantona, ne podržava stav da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica razmatra i donosi po skraćenom postupku, nego isključivo u redovnoj proceduri uz provođenje javne rasprave, sa realno predloženim zakonskim rješenjima koje su nadležni kantonalni organi u mogućnosti podržati i prihvatiti.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više