Zabilježen porast proizvođačkih cijena u oktobru

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru više su za jedan posto u odnosu na septembar, te za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U oktobru, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 1,1 posto, dok su u odnosu na isti mjesec lani zabilježile rast od sedam posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u oktobru više su za 0,8 posto u odnosu na septembar, te za 11 posto u odnosu na oktobar lani.

U oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 2,6 posto, intermedijarnim proizvodima za 0,5 posto, te netrajnim proizvodima za 0,6 posto, dok je pad od 0,6 posto zabilježen u kapitalnim proizvodima.

Proizvođačke cijene u oktobru, u odnosu na isti mjesec 2020. godine više su u energiji za 5,2 posto, u intermedijarnim proizvodima za 14,8 posto, kapitalnim proizvodima za 1,1 posto, trajnim potrošačkim dobrima za 3,3 posto, te netrajnim proizvodima za 2,4 posto.

U oktobru, u poređenju sa septembrom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u vađenju ruda i kamena za 0,6 posto, prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, te proizvodnji električne energije za 0,2 posto.

U porođenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za tri posto, prerađivačkoj industriji za 10,3 posto, te proizvodnji električne energije za 0,5 posto.

RTV Slon / akta.ba

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više