Zadovoljavajući odziv građana na vakcinaciju u Lukavcu

Masovnom vakcinacijom na području Lukavca, u periodu od početka ljeta do sredine oktobra, je ukupno obuhvaćeno 15.637 osoba. Od toga je prvu dozu primilo 8611 osoba, a 7026 osoba i drugu dozu. U prvoj fazi masovne vakcinacije trećom dozom vakcine protiv korona virusa koja je trajala pet dana, vakcinisano još 1500 osoba. Vakcinacija se sada obavlja unutar Doma zdravlja i to svakodnevno od 7 do 15 sati.

Posjetili smo ovu instituciju, gdje je prema riječima direktorice Dajane Čolić, odziv građana na vakcinaciju zadovoljavajući. Građani najčešće biraju Pfizer vakcinu, dok Astrazenece više nema na stanju.

Ispred Lukavačkog Doma zdravlja, u redu za vakcinaciju, danas je po svoju dozu vakcine, i to treću, došao i Huso Cimrić. Nakon dvije doze poslije, od kojih kako kaže nije imao nikakvih nuspojava, odlučio se i za treću prvenstveno kako bi zaštitio sebe, ali i druge. U njegovom slučaju, nikakve dileme, kaže, nije bilo.
„Ja sam čitav život vjerovao struci i vjerujem. Milijarde ljudi je primilo i sad ja da kažem ja neću…“, kaže Huso Cimrić.

Baš kao i Huso po treću dozu vakcine došla je i Lukavčanka Majka Mujić. Odluku joj nije bilo teško donijeti jer, kako kaže želi da živi i putuje normalno.

Građani, kako smo saznali, najčešće zahtjevaju Pfizer vakcinu. Pored nje, u Domu zdravlja Lukavac, na stanju je i vakcina proizvođača Sinopharm koja se koristi za prvu, drugu i treću dozu. Modernu isključivo koriste za revakcinaciju i treću dozu. S obzirom na informaciju da se ona više neće nabavljati, ne rade primovakcinaciju s njom, dok Astrazenece nema nigdje na području Federacije. U Lukavačkom Domu zdravlja relativno su zadovoljni odzivom građana koji varira u zavisnosti od epidemiološke situacije.

„Ono što se može konstatovati, sigurno i složit će se i kolege koje se susreću sa ovim, jeste da vakcinacija je od prilike kako nam se pogorša epidemiološka situacija, predpostavljam da se građani više uplaše, da tako kažem, za svoje zdravlje i da tada više dolaze da prime prvu dozu vakcine. Da se odluče na takvu vrstu zaštite, a onda kako se epidemiološka situacija malo smiri, tako oni i malo manje dolaze po prvu dozu. Već onda dolaze na revakcinu, ili eventualno treću dozu. Ali evo, mogu reći da smo prilično zadovoljni odzivom na području općine Lukavac.“, izjavila je direktorica Doma zdravlja Lukavac, Dajana Čolić.
Jedan od razloga zbog kojih se građani plaše vakcinacije jesu i moguće nus pojave, koje, prema riječima Direktorice Dom zdravlja, u ovoj ustanovi nisu zabilježene u zabrinjavajućem obimu.

„Koliko je meni poznato, mislim da je bila samo jedna reakcija ljetos, i radilo se o nekakvoj vrsti osipa i da je došlo do otežanog disanja osobe koja je primila vakcinu. Poslije toga mi nismo imali nijednu zabilježenu ozbiljniju reakciju“., kaže Dajana Čolić,direktorica Doma zdravlja Lukavac

Ni građani koji su danas došli na revakcinaciju ranije nisu imali nus pojave.
„Ništa nisam imala, prvu primila sam tako, evo sad drugu primila, mislim Pfizerovu, pa nisam ni pitala. Nemam nikakvih problema“ – rekla je Hamić Razija.

„Nikada nisam imala problema kada sam primila ove dvije, evo i treću I dobro mi je eto sad“, rekla je Majka Mujić.

Kako tvrde u Domu zdravlja Lukavac, još uvijek najveći interes za vakcinaciju vlada među građanima starije životne dobi. Završena je i vakcinacija zdravstvenih radnika trećom dozom, a u narednom periodu planirana je i vakcinacija uposlenih u većim privrednim subjektima koji su već vakcinisani prvom i drugom dozom.

Pripremila: Ida Papučić

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više