Zahtjevi penzionera još uvijek na čekanju – Hoće li doći do povećanja penzija za 10 % ?

Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje se odnose na povećanje minimalnih penzija za 10 posto jasni su zahtjevi penzionera od kojih ne odustaju. Iz Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona ističu kako do kraja ovog mjeseca očekuju zasjedanje oba Doma Parlamentarne skupštine na čijem dnevnom redu će se naći vandredno povećanje penzija.

Haso Halilović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK

Savez Udruženja penzionera Federacije održao je tri radna sastanka sa predstavnicima Vlade, na rješavanju pitanja Izmjena i dopuna Zakona, odnosno na omogućavanju vandrednog povećanja penzije u 2021.godini. Posljednji sastanak smo imali 3. novembra gdje smo dogovorili da se naši prijedlozi izmjena i dopuna člana 79., 80. i 147. prihvate kao predlog Vlade i da Vlada uputi u Parlamentarnu proceduru Izmjene i dopune po hitnom postupku”, kazao je Haso Halilović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK.

Svakodnevi rast cijena osnovnih životnih namirnica utječe na sve građane, a posebno na one treće životne dobi. Penzioneri nemaju ni novca ni vremena čekati bolje dane, a zabrinjavajuća je činjenica da njih više od 250.000 prima minimalnu penziju od 382 KM ili još nižu.

Mi očekujemo da će imati dovoljno mudrosti, odnosno socijalne osjetljivosti i da će jednoglasno prihvatiti predloge Saveza Udruženja penzionera Federacije”, poručuje Halilović.

Na čekanju su i protesti koje su penzioneri najavljivali ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Mi smo najavljivali proteste i protesti su trenutno stavljeni na čekanje, jer je dogovoreno da idu Izmjene i dopune Zakona na Parlament po hitnoj proceduri. Ukoliko se to ne desi ostaje ova zadnja mjera”, zaključuje Haso Halilović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK.

Dok se s jedne strane razmatra način osiguravanja skromnog povećanja penzija, s druge strane penzioneri su umorni od čekanja i nadanja, a kako ističu “sit se gladnom ne vjeruje”.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više