Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama Živiničani danas udišu čist zrak

Godinama lista gradova čiji stanovnici udišu najzagađeniji zrak pokazuje Živinice u samom vrhu, a nerijetko i na vodećoj poziciji.

Sa dolaskom hladnijih dana i u ovoj godini, situacija  bi mogla biti ista, jer još uvijek nije urađen sistem centralnog grijanja.

Ipak ovih dana lijepi vremenski uvjeti , omogućili su da Živiničani bar u prvim hladnijim danima udišu malog čistog zrak.

˝Stanje kvalitete zraka u Živinicama, mjereno na mjernoj stanici koja je postavljena u blizini BKC , trenutno pokazuje da je dobro stanje kvalitete zraka .

Prije svega , reako bih, da je to zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama, bilo je padavina , bilo je vjetra, tako da mi imamo sve satne vrijednosti u onim granicama , koje mi nazivamo čist zrak.

Mi smo imali predhodnih dana određene zagađujuće materije povećane, kako je počela sezona loženja, evo sad trenutno , kako sam rekao zahvaljujući vremenskim uvjetima imamo čistu situaciju˝ kazao je pomoćnik ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK -a Goran Mišić.

Obzirom da Živinice još uvijek nisu riješile  projekat Toplifikacije, sa izvorima zagađenja zraka , među kojima su na prvom mjestu  individualna ložišta, građani će se boriti i ove zime.

Ukoliko se nastavi trend zagađenja zraka u BiH,Tuzlanskom kantonu i našem gradu, građani će svakako osjetiti posljedice koje će se odraziti na njihovo zdravlje.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više