Zapaženi rezultati karate reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu u Larnaci

Karate reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je zapažene rezultate na 50. evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 takmičare, koje je održano od 3. do 5. februara u kiparskoj Larnaci.

Bosnu i Hercegovinu predstavljala su 33 takmičara, koji su sa jednim zlatom, dva srebra i jednom bronzom u konkurenciji 48 zemalja zauzeli 12. mjesto u ukupnom plasmanu.

Najbolje rezultate ostvarili su Nejra Sipović sa zlatnom medaljom u konkureniji borbe U21 do 55 kilograma, Anes Bostandžić koji je osvojio srebro u borbama U21 preko 84 kilograma, Ali Arnautović sa srebrom u borbama za kadete do 57 kg i Marina Kurteš koja je osvojila bronzu u konkurenicji juniorki do 61 kg.

Nejra Sipović je osvojila najsjajnije odličje za BiH, a na tom putu savladala je protivnice iz Azerbejdžana, Španije, Grčke i Njemačke, dok je u finalu savladala takmičarku iz Ukrajine rezultatom 6:3.

 

– Put do medalje nije bio lak. Imala sam pet teških mečeva. Neizmjerno sam ponosna na zlatnu medalju, jer znam koliko sam se trudila i radila za ovaj rezultat – izjavila je Sipović na konferenciji za medije.

Zapažene rezultate imali su i Mahir Džuho koji je bio 5. u konkurenicji U21 do 84 kg, Omar Halilović koji je bio sedmi u borbama za juniore preko 76 kg, Kaja Topić koja je bila sedma u borbama za kadetkinje preko 61 kg, dok je Tarik Salkić bio deveti u borbama za juniore do 68 kg.

Potpredsjednik Karate saveza BiH Denis Muhović kazao je da rezultati selekcije BiH nisu slučajni, jer se u karate sportu u BiH radi kvalitetno i sistematski.

– S kvalitetnim programom koji su selektori predložili Upravnom odboru odrađene su dobre pripreme i kontrolna takmičenja, a sve je rezultiralo 12. mjestom na ovom Evropskom prvenstvu. Rezultati koje su naši takmičari ostvarili su potvrda da budućnost karatea u BiH nije upitna – kazao je Muhović.

Dodaje da bh. karatiste očekuje seniorsko Evropsko prvenstvo u martu i Evropske olimpijske igre u maju.

Takmičare su na EP-u predvodili selektori Lejla Ferhatbegović – Dizdarević, Armin Topalović, Adnan Arnautović, Boris Jeličić, Goran Đekić i Edhem Halilović. Vođa delegacije bio je Admir Zukan.

 

The post Zapaženi rezultati karate reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu u Larnaci appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više