Zaštita prava djece treba biti u fokusu svih pravosudnih institucija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) već godinama obilježava 20. novembar – Međunarodni dan djeteta, koji predstavlja i svojevrsnu priliku za analiziranje postignutih rezultata te ukazivanje na nedostatke u sistemu zaštite djece i maloljetnika u kontaktu sa pravosudnim institucijama.

Međunarodni dan djeteta koji je uspostavila organizacija Ujedinjenih naroda (UN), obilježava se od 1989. godine u cijelom svijetu, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Unapređenje položaja djece i maloljetnika koji su u doticaju sa pravosuđem, u fokusu je brojnih aktivnosti koje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH realizuje u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Vijeće je s tim ciljem, u saradnji sa UNICEF-om, započelo proces izrade standarda za opremanje prostorija za saslušanje djece u kontaktu sa zakonom. Standardi za opremanje i korištenje prostorija za saslušanje djeteta svjedoka osiguravaju efikasno provođenje krivičnog postupka, koji uključuje i učešće djeteta, a u skladu sa svim relevantnim međunarodnim standardima i domaćim propisima, uz uvažavanje najboljeg interesa djeteta.

Standarde za opremanje i korištenje prostorija za saslušanje djeteta svjedoka, VSTV BiH je usvojilo u januaru 2021. godine, a nakon čega je nastavilo sa pružanjem podrške UNICEF-u u identificiranju pravosudnih institucija, u kojima je neophodno izvršiti građevinsko-tehničke radove u svrhu prilagođavanja prostorija za saslušanje djece u kontaktu sa zakonom te njihovo opremanje.

Ranije je kreiran i ilustrovani vodič kroz krivični postupak za djecu žrtve/svjedoke krivičnih djela i njihove roditelje/staratelje, a izrađena je i analiza stepena primjene odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u sudovima u BiH, na osnovu koje su izdate i preporuke sudovima za unapređenje rada.

Sve do sada realizovane aktivnosti predstavljaju bazu na osnovu koje će na unapređenju ove oblasti raditi sve pravosudne institucije u BiH.

Unaprjeđenjem sistema zaštite prava djece i maloljetnika trebaju biti obuhvaćeni svi načini na koje se djeca susreću sa pravosudnim sistemom, bilo kao žrtve, svjedoci, navodni počinioci ili kroz slučajeve koji uključuju brigu, starateljstvo ili zaštitu djece, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Aktivnosti usmjerene na jačanje vladavine prava, demokratije, ljudskih prava i unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, VSTV BiH realizuje u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, uz podšku Vlade Švedske, a unapređenje položaja ranjivih skupina, posebno djece i maloljetnika i u narednom će periodu biti u fokusu aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više