Završen međunarodni festival pozorišta ˝ŽiviFest˝

U Bosanskom kulturnom centru u Živinicama, od 21.  do 29. oktobra održana je po prvi put, pod geslom „ Živi lijepo, živi nice, živi fest „ Živinicefest,Medjunarodna revija pozorišta  iz Bosne i Hercegovine i okruženja: Zenice, Mostara,

Sarajeva, Bijeljine, potom Kikinde iz Srbije, te Skopja iz Makedonije i Praga iz Češke Republike.

U takmičarskom programu, koji je pratio stručni žiri u sastavu: Almir Bašović, dramski pisac iz Sarajeva, Vlado Kerošević, glumac i redatelj iz Tuzle i Ljiljana Čekić, glumica iz  Banja Luke, uvršteno je osam predstava vrlo različitih žanrovskih odrednica, dramskih poetika i redateljskih rukopisa.

Prvi živinički susret sa teatrima iz zemlje i regije otvorio je umjetnički ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice predstavom”Sakati billy sa Inišmana”.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u Živinice je stigla predstava „ Ja od jutra nisam stao”.

„ Ništa nas ne smije iznenaditi ” predstava je sarajevskog Pozorišta mladih a četvrta predstava  Živinicefesta dovela je na pozornicu Bosanskog kulturnog centra u Živinicama predstavu „ Neće biti smak svijeta „ radjenu u koprodukciji Sarajevskog Ratnog  Teatra i Makedonskog  narodnog teatra Skopje.

Narodno pozorište iz Kikinde pred živiničkom publikom igralo je predstavu “Kovači” a Narodno pozorište iz Mostara predstavu “Heroj nacije”.

“Amerika” naziv je pozorišnog djela kojim se na Živifestu predstavilo Pozorište D21 iz Praga a Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine  izvelo je predstavu “Ivanovo samoubitstvo”.

Zavjesu na Prvi Medjunarodni pozorišni festival Živifest, Živinice 2021. spustilo je Gradsko pozorište Živinice izvođenjem predstave “Bosanski špijun”a kome je predhodilo službeno zatvaranje festivala odnosno proglašenje dobitnika nagrada ovogodišnjeg Festivala po ocjeni stručnog žirija i živiničke pozorišne publike;

Nagrada Zlatko Jugović za najbolju predstavu ITF ŽiviFEST : “Ništa nas ne smije iznenaditi”, u režiji Aleša Kurta, Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada publike Dževad Zejćirović za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi”Kovači”, Narodnog pozorišta Kikinda.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Saši Handžiću za ulogu u predstavi “Neće biti smak svijeta”, a nagrada za najbolju glumicu ravnopravno je dodijeljena Darji Rizovoj za ulogu u predstavi”Neće biti smak svijeta” i Belmi Lizde Kurt za ulogu u predstavi “Ništa nas neće iznenaditi”.

Marija Novaković iz Bijeljine najbolja je mlada glumica, Dženana Džanić dobitnica je Nagrade za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi “Neće biti smak svijeta”.

Specijalna Nagrada za ansambl igru dodjeljena je ansamblu predstave “Amerika” Pozorišta D21 iz Praga, a specijalna nagrada za režiju dodjeljena je Nini Nikolikj za režiju predstave “Neće biti smak svijeta”.

Prije proglašenja najbojih prisutnima se obratio umjetnički rukovodilac BKC Elmir Krivalić koji se zahvalio publici, kao i sponzorima, te svima koji su pomogli održavanje 1.Internacionalnog festivala pozorišta pod nazivom ŽiviFest.

“Ponosan sam na publiku jer su svi naši gosti bili jedinstveni u ocjeni da ste najbolja pozorišna publika i ja vam se u to ime neizmjerno zahvaljujem”,rekao je Krivalić.

Potom je uručio plakete za razvoj teatra u Živinicama glumcima Suadu Avdagiću i Muratu Hasanagiću.

U nastavku izvedena je posljednja predstava ovogodišnjeg ŽiviFesta Bosanski špijun u izvođenju Gradskog pozorišta Živinice.

Organizator i domaćin Živifesta bila je JU Bosanski kulturni centar Živinice.

Pokrovitelji Festivala  bili su Grad Živinice i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Sarajevo.

Jedan od medijskih pokrovitelja Živifesta  bila je i naša kuća, JU RTV Živinice.

Samka Avdagić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više