Završna analiza: Fajzerov lijek smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto

Fajzer je saopštio danas da završna analiza njegove antiviralne pilule protiv kovida 19 pokazuje efikasnost od 89 odsto u sprečavanju hospitalizacije ili smrti kod pacijenata pod visokim rizikom, kao i dejstvo protiv omikron soja virusa korona.

Američka farmaceutska kompanija objavila je prošlog mjeseca da je lijek koji se uzima oralno efikasan 89 odsto u prevenciji hospitalizacija ili smrti u poređenju sa placebom, na osnovu privremenih rezultata ispitivanja u kojem je učestvovalo oko 1.200 ljudi.

Podaci koji su objavljeni danas obuhvataju dodatnih 1.000 lica.

Među ljudima koji su u okviru ispitivanja koristili fajzerovu pilulu nema umrlih, dok je među pacijentima koji su primili placebo bilo 12 smrtnih slučajeva.

Nova pilula uzima se zajedno sa starijim antiviralnim lijekom “ritonavir” svakih 12 časova u periodu od pet dana, ubrzo nakon pojave simptoma.

Ukoliko bude odobrena, nova pilula će se prodavati pod nazivom “pakslovid”.

“Uvjereni smo da bi, ako bude odobren, ovaj potencijalni tretman mogao biti važno sredstvo za suzbijanje pandemije”, rekao je Albert Burla, izvršni direktor Fajzera.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više