Završne pripreme Oružanih snaga BiH za bilateralnu vježbu ‘Brzi odgovor 21’

Oružane snage Bosne i Hercegovine realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu s Oružanim snagama SAD-a “Brzi odgovor 21” (“Immediate Response 21”).

Vježba „Brzi odgovor 21“ realizirat će se u drugoj polovini maja ove godine u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).
Vježba “Brzi odgovor 21” je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage BiH, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je kazao da mu je drago Oružane snage BiH učestvuju u ovoj međunarodnoj vježbi.

– Savremene prijetnje zahtijevaju zajedničke napore i odgovor više zemalja. Ponosni smo da je Bosna i Hercegovina sa svojim Oružanim snagama dio vježbovne operacije. Posebno se zahvaljujem našim prijateljima iz SAD-a na pomoći i saradnji u pripremi i izvođenju ove vježbe – dodao je Podžić.

Oružane snage BiH će u vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati s kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je izjavio da Oružane snage BiH i SAD rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti.

-Tom vježbom unaprijeđujemo partnersku saradnju sa SAD-om i NATO partnerima, te nastavljamo razvijati interoperabilnost i sposobnost za izvođenje operacija, to jeste da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziramo dodijeljene zadatke – naveo je Mašović.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više