Zbog čega su uhapšeni direktor RMU Đurđevik Samir Suljić i Abdulah Zukić savjetnik gradonačelnika Živinica?

Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Abdulaha Zukića (40), savjetnika gradonačelnika Živinica i Samira Suljića (44), v.d direktora RMU Đurđevik, obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Zukić u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Suljić u vezi sa primanjem dara ili drugih oblika koristi.

Oni su osumnjičeni da su od maja do početka jula 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom periodu, tražili u telefonskim ili ličnim kontaktima da im predaju dio od 15% od ukupnog potraživanja u novcu (45.000 KM) kako bi posredovali i uticali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Nakon što je JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen novac u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) osumnjičenog lišili slobode.

Odmah nakon toga je slobode lišen i Abdulah Zukić. Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, u saradnji sa pripadnicima SIPA-e, u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana, te su po primopredaji novca osumnjičeni lišeni slobode. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više